… o uređenju unutarnjih prostora


Garsonjera za samca

05. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

Preuređujem garsonjeru za jednu mušku osobu. Površina garsonjere je 42,00 m2. Zanima me kako bi bilo dobro napraviti raspored elemenata u njoj da se dobije optimalno iskorištenje.
Dimenzije šaljem u nacrtu, a visina prostora je 2,55 m.
Garsonjera ima i terasu.
Htio bih se malo poigrati bojama, ali bojim se da ne pretjeram. U stvari htio bih stil (kako sam negdje pročitao) – ˝šarena elegancija˝. Nadam se da sam uspio objasniti o čemu se radi.

Hvala,

Ivan

novo stanje

Poštovani Ivane,

Mislim da sam uspio shvatiti o čemu se radi u vašem upitu.
No, na početku da prođemo raspored elemenata koje sam predvidio za vaš prostor. Kod ulaza sa lijeve strane postavite garderobni ormar za kapute, cipele i slično, ali ostavite i dovoljno mjesta za ogledalo. Preko puta, na zid stavite sliku ili fotografiju u bojama koje će prevladavati u vašem prostoru. Taj detalj će biti svojevrsni pokazatelj njegova identiteta.
Odmah iza zidića sa lijeve strane postavio sam kuhinju. Pošto ste samac njene dimenzije ne moraju biti ogromne, već je dovoljno da imate sve što vam je potrebno za neometan rad u njoj. U nastavku, uz lijevi zid postavio sam blagovaonički stol koji je pravokutnog oblika jer tako nalaže sam smjer komunikacije kroz prostor. Uz njega sam postavio 4 stolice, ali tu nastojite da sve bude fleksibilno – pomicanje stola i postavljanje dodatnih stolica u slučajevima većeg broja ljudi.
Što se tiče glavnog dijela garsonjere, tu je bio zadatak smjestiti dnevni dio, spavaći dio i mali radni dio. Dnevni dio sam postavio u sredinu cijele prostorije, trosjed na razvlačenje dimenzija koje odgovaraju površini prostora, kako on ne bi izgledao natovareno, sam usmjerio okomito na smjer gledanja TV-a , a paralelno sa njime sam postavio jednu fotelju. Ukoliko je potrebno, stavite još jedan tabore, ali nemojte gurati cjelu garnituru (trosjed, dvosjed, fotelja) u taj prostor. Spavaći dio sam izveo na način (ponovio sam princip o kojem sam već pisao) da sam sustav spavanja podigao na ormar sa kliznim vratima. Na taj način sam iskoristio volumen ispod kreveta (koji je dimenzija 2050 x 1250 mm) kao ostavu ili spremište. Stepenice, također možete iskoristiti kao ladice. Mali radni dio je postavljen kraj balkonskih vrata zbog velike količine svjetla.

Što se tiče boja i dekora, predlažem slijedeće: namještaj i sve elemente definirajte u neutralnim tonovima – svijetli drvni dekor, bijela ili prljavo bijela. Na taj način će oni uvijek odgovarati bojama sa kojima ćete se poželjeti poigrati, ali na drugim elementima: zidovima, tepisima, zavjesama ili dekoracijama. Na taj čete način, dugoročno gledano, uštedjeti dosta novaca s obzirom da nećete morati kupovati nove elemente.
Što se boja tiče, možete koristiti sve boje u spektru, uzmite one koje se vama sviđaju. Obojite zid na kojem stoji element za TV i zid kraj kreveta, obojite zid u kuhinji (ostavite ga bez pločica-tretirajte ga uljnim hidrofobnim premazom) i zid kod blagovaoničkog stola. Možete obajati i cijeli stan, ali tada koristite maksimalno dvije boje/nijanse. Neke kombinacije koje zasigurno imaju prednost kod mene: siva-zelena-žuta, siva-narančasta, ljubičasta-žuta, tirkizna-žuta, ljubičasta-narančasta, crvena-žuta-narančasta, lila-svijetlo zelena…

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.