… o uređenju unutarnjih prostora


Minimalizam za dvoje

05. 10. 2009. admin

trenutno stanje

Poštovani,

U prošlom ili pretprošlom broju ste savjetovali nekog da stan uredi minimalistički. Osobno mi se dopao članak i pošto i sam razmišljam o takvom uređenju, odlučio sam vam poslati moju situaciju. Sviđa mi se kako ljudi šalju prostore koji nisu striktno stanovi i šta onda iz njih može nastati. Moj slučaj je isto takav.
Moja obitelj je u vlasništvu jedne radione koju je posjedovao moj djed i koja već niz godina nije u funkciji. Ona se nalazi u jednom selu nedaleko Preloga i to u sklopu velikog zemljišta sa obiteljskom kućom.
Velika je oko 52,00 kvadrata, a visina je 4,20 metara. Izrađena je od cigle, ima velike prozore sa klupčicom na 1,2 metra. Mislio sam sa unutarnje strane staviti knauf, a izvana novu fasadu.
U tom prostoru bi živjeli moja cura i ja.

Hvala,

Davor

novo stanje

Poštovani,

Vaša radionica koju ste odlučili prenamjeniti u životni prostor je više nego prikladna za minimalističko uređenje iz razloga što je otvoren prostor, ima visinu i u njega dopire puno svijetla.
Kao što vidite, stvar sam riješio na slijedeći način:
Odmah do ulaza sam postavio ormar koji služi za odlaganje zimsko/ljetnih stvari, za odlaganje kaputa i cipela tako da u svakom trenutku sve stvari budu spremljene u njega, da nema suvišnih stvari na hodniku ili po podu.
Kupaonicu je jedina kompletno odvojena prostorija i nju sam rasporedio kraj ulaza. U njoj su predviđeni svi potrebni elementi. Ukoliko želite postaviti kadu umjesto tuš kabine, ostavljeno je dovoljno prostora, samo je potrebno malo drugačije rasporediti elemente.
U središnjoj zoni prostora se nalazi kuhinja. Taj je prostor svojevrsna poveznica svih drugih funkcionalnih zona u prostoru. Postavio sam je u ˝L˝ oblik i, s obzirom da se kraj nje prolazi do dnevnog boravka i spavaće sobe, nisam predvidio nikakav šank sa stolicama jer bi tada morao pomicati stol na zid čime bi direktno presjekao jedinu liniju komunikacije između prednje i zadnje zone prostora. Umjesto toga na zid sam stavio sliku velike dimenzije da podigne cijeli prostor svojom dinamičnošću.
Na taj način smo riješili prvu i srednju zonu, međutim sad dolazimo do stražnje zone koja se širi na jednu stranu. U taj sam prostor postavio spavaći dio iz razloga što je taj dio obično odvojen od dnevnog prostora, a i iz razloga što je to intiman i privatan dio svakog stambenog prostora. Između spavaće dijela i dijela dnevne sobe postavio sam zid od gipskartona koji sa unutarnje strane ima nišu za garderobni ormar, i na kojemu se, sa vanjske strane nalazi ormar sa predviđenim mjestom za TV (plazma ukoliko je moguće). Sa lijeve i desne strane, umjesto vratiju, kao zaklon od pogleda i kao estetski element postavio sam polutransparentne zavjese kako ne bi zatvarao spavaći dio, ali i iz razloga što u njemu nema prirodnog svijetla. Na taj način se količina istog drastično povećava. Dnevni dio opremite sjedećom modernom garniturom jednostavnih linija i neutralne svijetle boje.

Kako primječujete stan je izveden u vrlo svijetlim tonovima, sa drvnim dekorom tek u spavaćoj sobi. Na taj način sam želio naglasiti čistoću prostora što je vrlo bitno kod minimalizma.
Ormare postavite čim više kako bi dobili osjećaj predimenzioniranosti. Koristite po mogućnosti polumat površine, jednostavne oblike, glatke površine, elemente bez šarenila i aplikacija.
Na pod postavite keramičke pločice čim većih dimenzija i ukoliko je opcija stavite podno grijanje.
Ostavite visinu prostora čim veću tako da i na taj način dobijete osjećaj volumena. Doprozornike izvedite od Aluminija, ali nemojte koristit inox ili krom, metalni dijelovi neka svi budu brušeni ili niklovani (mat).
Koristite 2-4 boje koje će tvoriti identitet. Pokušajte ih uskladiti sa slikom koju smo postavili na zid kod kuhinje.
I za kraj da ponovim: minimalistički stanovi nisu hladni. U njima se osjeća mirnoća, staloženost i idealni su za koncentraciju.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.