… o uređenju unutarnjih prostora


Elegancija za samca

06. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

Moje ime je Marijo. Rođeni sam Međimurac, ali 20 godina živim u Zagrebu.Prije svega, sve pohvale za kolumnu savjetovanje, a kako sam došao do problema kojeg mi možete pomoći riješiti, obračam vam se ovim putem. U početnoj sam fazi adaptacije kata kuće u Dubravi i za sada imam samo tlocrt stana od nekih 82 m2 + 16 m2 balkona. Između dvije velike prostorije je nosivi zid koji nije predviđen za rušenje, ali u njemu je predviđen otvor širine 1,2 m koji može biti postavljen bilo gdje.
Sada mi treba raspored prostorija. Razmišljao sam i potrebna mi je kuhinja, blagovaona, dnevni boravak, kupaonica sa WC-om, spavaća soba i radna soba koja će možda poslužiti kao soba za goste, a danas-sutra možda i dječja soba.
Također bi htio iskoristiti i balkon.
Htio bih da stan bude opremljen moderno, sa puno svijetla i elegantnih boja.
Visina stana je 2,6 m.

Hvala, Marijo B.

novo stanje

Poštovani,

U vašem slučaju 82,00 m2 daje dovoljno prostora da se ispune vaše želje.
Odmah kod stepenica sam postavio dugoljast hodnik koji je, u stvari veza sa svim ostalim prostorijama u stanu. Izveo sam ga dovoljno širokog da se prolazeći kroz njega ne osjećate skučeno, a opet, on ne zauzima previše prostora s obzirom na ostale prostorije.
Cijeli prostor od cca 40,00 m2 uz balkon gleda na istočnu stranu i savršen je za prostorije dnevnog karaktera, odnosno kuhinju, blagovaonu i dnevnu sobu. Poštivajući vaše želje, ali i određena pravila modernog uređenja, njega sam izveo na ˝loftovski˝ način – u jednom komadu. Kuhinja je velika sa svim aparatima i šankom sa barskim stolicama. Uz nju je probijen i vanjski zid koji je malo uvučen u interijer (to nam dopušta greda koja nije iznad tog zida već je paralelna sa njim otprilke 1 metar prema van), i osvijetljen sa staklenom kliznom stijenom kako bi kuhinja i cijeli prostor dobila još veću količinu svijetla. Na sredini prostorije nalazi se blagovaonski dio sa stolom dimenzija 1600 x 900 mm, za 6 ljudi. Na drugoj strani prostorije postavio sam dnevni boravak sa elementom z TV i sjedećom garniturom. Između dnevnog boravka i blagovaone (iza garniture) stoji niska komoda.
U prvom dijelu stana, lijevo od hodnika postavio sam spavaću i radnu sobu. Ravno niz hodnik ulazi se u kupaonicu s obzirom da je ta pozicija najprikladnija s obzirom na poziciju izvoda. Kod ovog dijela stana – dijela noćnog karaktera, je interesantno što imate 3 prozora i 3 prostorije. Ovo je najoptimalniji raspored prostorija jer, logično svaka prostorija ide na jedan prozor. Dimanzije tih prostorija više nego odgovaraju rasporedu elemenata u njima kako možete vidjetu i u nacrtu.
Balkon je, manje-više ostao isti, samo što je proširen na dijelu kod kuhinje kako bi dobili veću (i konkretniju) iskoristivost prostora za npr. ljetnu blagovaonu. Balkon je ograđen ciglenim zidom jednostavnih linija.

Pod obložite parketom u tamnoj nijansi smeđe boje, a zidove obojite u bijelu boju kako bi naglasili kontrast u prostoru. Na podu kuhinje možete se poigrati i življom bojom, ali i nekom blažom neutralnom (npr. bež ili krem). Kombinirajte namještaj tamne boje i bijele boje, odnosno prljavo bijele. Slobodno ukombinirate i sivu u nešto svijetlijim nijansama pošto će ona biti također učestala u prostoru.
Kod dnevne sobe, kao dekoracija odgovara tamno crvena boja (u vidu jastuka, tepiha ili nekih drugih dekorativnih elemenata).
U spavaćoj sobi također koristite tamno smeđe nijanse u kombinaciji sa žutom, narančastom, laganijom crvenom ili pak zelenom.
Elementi u radnoj sobi mogu biti u tamno sivoj (antracit) varijanti pošto i ona djeluje elegantno. Sa njom kombinirajte bilo koju življu boju.
U kupaonici probajte dati malo svog ˝štiha˝. To znači da odgovara svaka kombinacija ukoliko nije prešarena. Dakle koristite dvije do 3 boje ili nijanse.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.