… o uređenju unutarnjih prostora


Dugoljasti mini-loft

08. 10. 2009. admin

novo stanje

Poštovani ˝estetikheretiče˝,

Redovno čitamo vašu kolumnu i ideje koje ste davali tijekom svih tjedana, ali i zamisli nekih od ljudi koji su vas tražili za savjet, potaknuli su nas da i mi počnemo razmišljati o nečem sličnom.
Imamo jedan prostor koji je trenutno kao neko spremište, a nalazi se između dvije građevine. Problem tog prostora jest taj da je njegova širina samo 3,5 metra. Dužinu ima dovoljnu i ona iznosi 12 metara. Po dužini uopče nema prozora, tek na ulazu ima jedan, točno kraj vratiju sa klupčicom na 1. 45 metara, a drugi je na kraju prostorije, također sa klupčicom na visni od 1,45 m.
Pokušali smo postaviti raspored prostorija, ali nikako da uspijemo s obzirom na malu širinu prostorije. U njoj nema nikakvih pregradnih ili nosivih zidova, iznad nje nema druge etaže nego je metalna konstrukcija na visini od cca 4 metra.
Htjeli bi dobiti stančić, ali ukoliko je moguće da imamo i posebnu spavaću sobu.
Što se tiče vode i odvoda, svejedno je na koji zid bi išli.

Hvala,
Zdenka i Josip

novo stanje

Poštovani,

Na početku, moram priznati da mi se sviđa vaš prostor jer nije ˝klasičan˝. Njegov pravokutan oblik daje mu jednu posebnu dimenziju koju bi posebno naglasio i to elementima kao što su duge drvene ploče parketa, i postavljanjem elemenata namještaja u smjeru dužine prostora.
Kod ulaza, sa lijeve strane postavio sam element (ispod prozora) koji služi za odlaganje cipela i ostalih stvari. Vješalica za jakne i kapute može stajati ili desno od vrata ili pak između elementa i kauča.
Ostavio sam jedan veći prostor u jednom dijelu, u koji ulaze dnevna soba i kuhinja iz razloga što u prostor ne dopire mnogo svijetla i logično je da se on nebi trebao zatvarati nepotrebnim pregradnim zidovima. Na ovaj način smo riješili da svijetlo s prednje strane pada i na dnevnu sobu, ali i na kuhinju koju sam izveo kao kutnu tako da u njoj imate sve potrebno za neometan rad. Blagovaonski dio je, logično, u kuhinjskom sklopu, budući da nemate dovoljno mijesta, a i nisam ga gurao uz zid jer bi time prekinuo liniju komunikacije između prednjeg i stražnjeg dijela stana.
Kao i kod nekih prostora koje sam već prije obrađivao, i ovaj je podijeljen na ˝dnevnu˝ i ˝noćnu˝ zonu i to na način da je ova potonja u stražnjem dijelu stana.
Uz kuhinju se veže kupaonica radi dispozicije, ali i zbog pojednostavljenja kod izvoda vode. U krajnjem dijelu prostora postavio sam spavaću sobu jer u nju dopire svijetlo kroz drugi prozor.

Kao što vidite, cijeli sam prostor definirao u zemljane boje. Na podu neka budu čim duže drvene daske (seljački pod) u nekoj tamnijoj nijansi bez sjaja, ali pokušajte izvesti da spojevi tih dasaka budu vidljivi po dužini. Kao što sam naveo na samom početku, tako ćete još više naglasiti duljinu/dubinu vašeg prostora. Drveni elementi neka variraju od bijele (dnevna soba i kuhinja) pa do bež ili krem (spavaća soba) boje. Sjedeća garnitura može biti u nekim nijansama žute, oker, svijetlosmeđe, pa čak i svijetlosive. Šareni jastuci u istim tonovima pridonose dekoraciji. Zidovi neka ostanu bijeli, ali bi bilo dobro da je njihova površina čim glađa čime se dobiva na eleganciji i čistoći. Elementi kojima se možete poigrati u stvaranju identiteta neka variraju u spektru od žute do tamnozelene boje.
Na kraju, ukoliko želite ostaviti još veći dojam, na zid sa desne strane postavite velike
slike, po mogućnosti triptih, apstraktivnog stila.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.