… o uređenju unutarnjih prostora


Stan u dvorištu

08. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

Dvorišni stambeni prostor čiju skicu vam šaljemo ima cca 37 m2, a sastoji se od hodnika, ljetne kuhinje i spremišta. Neznamo kako postaviti prostorije, a potrebne su nam dvije sobe, kuhinja sa blagovaonom i kupaona. Srednji zid je nosiv kao i svi vanjski zidovi. Zato nam je potrebna vaša pomoć.

Hvala,
Ivana i Kristijan

novo stanje

Poštovani,

Kod vas je situacija relativno nezgodna s obzirom da imate dvije nepovezane prostorije sa nosivim zidom između njih. Najbolje bi bilo da na samu lokaciju pozovete građevinskog inženjera – statičara koji će snimiti situaciju i jedino će vam on moći savjetovati da li se taj nosivi zid smije dirati ili ne i u kojem obimu.
Ja ću pokušati napraviti jednu kombinaciju sa dva otvora za vrata. Ukoliko takav način nije moguć, a možete izvesti samo jedna vrata u zidu, tada odijelite kupaonicu i spavaću sobu sa uskim hodnikom. Tako ćete dobiti iste pozicije tih prostorija, samo nešto manjih dimenzija.

Kod ulaznih vratiju postavio sam nisku komodu za cipele, a dnevni dio sam ogradio niskim zidom na koji je postavljen panel od stakla. Tako sam fizički odvojio ulazni dio od dnevnog boravka, ali uz istu količinu svjetla u prostoriji. U dnevnoj sam sobi postavio trosjed, jednu fotelju, stolić i element za TV. Na suprotnom zidu od ulaza, po cijeloj širini sam postavio kuhinju, a u sklopu nje i blagovaonski dio sa stolom na izvlačenje. Osnovna dimenzija je 900 x 900 mm, ali prostora ima dovoljno za 6 – 8 ljudi.
Kako sam napomenuo u uvodu, ovo je jedna od solucija što se tiče iskorištenja nosivog zida. Ukoliko postoji mogućnost probijanja dvije rupe za vrata, onda je situacija idealna jer dobivamo maksimalno iskorištenje prostora. Spavaća soba sa desne strane i kupaonica sa lijeve. Imate prozore samo sa prednje strane (ulazne srane) i to je jedina pozicija gdje može doći spavaća soba s obzirom da je prozor ipak bitan u spavaćoj sobi. Ona je na zapadnoj strani, što nikako nije baš najbolja pozicija, ali s obzirom na situaciju tu najviše odgovara.
Kupaonica je postavljena u kut stana, najviše zbog izvoda, a i njoj nije potreban prozor, već samo zračnik.

Što se tiče stila, i vi pratite jednostavan i moderan štih. U malim prostorijama kombinacije tamno-svijetlo igra vrlo važnu ulogu. Drvni elementi mogu biti od tamnijeg drva, ali zidovi neka budu svijetli. Probajte se poigrati i sa tapetama jednostavnijih dekora. Površine zidova neka budu što glađe, a pod obložite parketom i površinski ga tretirajte sjajnim lakom. Držite prostor jednostavnim. Ćistim i nemojte pretjerivati sa šarenilom. Jednostavnost je vaše najjače oružje. Od boja korisite zelenu u svim tonovima jer idealno odgovara uz tamno drvo, a ima i smirujući efekt. Spavaća soba neka, također bude jednostavna i u njoj pokušajte kombinirati zemljane tonove.
U kupaonici pustite mašti na volju, ali s obzirom da nije velika, opet nemojte pretjerati sa šarenilom.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.