… o uređenju unutarnjih prostora


Adaptacija dvosobnog stana

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani!
Pred nekoliko godina smo naslijedili dvosoban stan u Varaždinu u kojem trenutno žive podstanari, ali nakon što nam sa njima istekne ugovor, željeli bi adaptirati prostor i napraviti neke izmjene.
Kako vidite iz tlocrta, ono što nam ne odgovara jest to da je spavaća soba ogromna, dok je druga, dječja soba toliko mala da u nju ne stane ni radni stol.
Drugi problem jest taj da je dio gdje je sad kuhinja (sredina stana), malen, ima dovoljno prostora tek za najosnovnije elemente, a htjeli bi veliku ili barem kuhinju normalne veličine da nam stanu svi aparati.
Dobili smo informaciju od upravitelja zgrade koji barata sa dokumentacijom, da su nosivi zidovi samo oni vanjski, dok se svi unutarnji mogu rušiti.
Visina stana je 270 cm (visoki strop).
Htjeli bi vaš savjet oko rasporeda prostorija da znamo od čega krenuti.

Unaprijed hvala,

Obitelj Vurušić

novo stanje

Poštovani,

Vaš stan od 51,00 m2 (bez balkona), ima vrlo zanimljiv oblik i predispozicije tako da je apsolutno moguće udovoljiti vašim željama. Isto tako, razumijem vaše ˝probleme˝, odnosno razloge zašto i što bi htjeli mijenjati.
Sreća je što je sve unutarnje zidove možemo rušiti, tako da, de facto možemo početi iz početka.
Poziciju nekih funkcionalnih zona stana nisam previše mijenjao, dok sam druge zone podesio prema potrebi. Učinio sam slijedeće:
Kod ulaza sa desne strane, uvukao sam spavaću sobu kako bih dobio mjesta za garderobni element u hodniku, s time da se površina spavaće sobe nije drastično smanjila, tek toliko da je dobila pravokutni oblik, da ne velim, savršenih dimenzija.
Kupaonica je, manje-više, ostala istih dimenzija, ali sa malo pomaknutom pozicijom prema spavaćoj sobi kako bi se ista smanjila, ali i kako bi se dobio još dodatan prostor u dnevnom boravku – glavnom dijelu stana.
Dakle, dnevni boravak je iz prijašnjeg stanja, kada se nalazio u kutu stana, preseljen u centralni dio, gdje, spojen sa kuhinjom i blagovaonom čini dnevnu zonu, a visina od 270 cm pridodaje većem volumenu, a samim time i osjećaju prostranosti. Također, prostranosti pridonosi i svijetla stijena koja vodi u loggiu.
Kuhinja je postavljena na mjesto nekadašnje male sobe i kroz nju imate komunikaciju sa jednim od balkona, koji ujedno i osvjetljava prostor blagovaone, a daje i svjetlost cijeloj prostoriji.
Dječju sobu sam, u vašem slučaju postavio na mjesto gdje je nekad bilo dnevni boravak. Tome je najviše kumovala njena optimalna površina, kao i želja da, ipak balkon iskoristim kao produženi prostor kuhinje i blagovaone.

Bijeli zidovi glatko obrađeni, pod od svjetlijeg parketa i namještaj od tamnijeg drva, dekori u živim bojama (zelena, žuta, narančasta…) je neki identitet koji bih vam predložio. Kako bilo, ako ćete sami raditi unutarnje uređenje, jedini prijedlog koji ću se usuditi tada vam dati jest – JEDNOSTAVNOST.

www.estetikheretik.com

u kategoriji savjeti ima 1 komentar »

jedan odgovor

  1. dado piše:

    Postovani,
    posjedujem prostor od priblizno 51m2, tocnije dimenzije su 12.40×4.10m…iz tog prostora htio bi si napravit stan, pa trazim vasu pomoc oko rasporeda prostorija….s time da ulaz mora u zidu od 4.10m.

    unaprijed hvala!

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.