… o uređenju unutarnjih prostora


Elegancija u kući

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

razmišljamo o kupnji stana u kući, na prvom katu. Stan je za adaptaciju i dobili smo nacrte od vlasnika, pa vas ovim putem molimo za pomoć. Sam stan je veličine 90 kvadrata sa balkonom/loggiom. U tu površinu nije uračunat hodnik i stepenište ispred ulaza. Sada stan ima 2 sobe, jednu spavaću i drugu manju, dječju. Također ima 2 hodika, posebno wc i kupaonicu, odvojenu kuhinju i najveću prostoriju koja bi služila kao dnevni boravak i blagovaona.
Nekako nam se čini da bi se ovakva površina mogla bolje iskoristiti, ali nismo uspjeli doći do zadovoljavajućeg rješenja.
Četveročlana smo obitelj sa dvoje djece, pa bi nam odgovaralo da svaki od njih ima svoju sobu.
Nosivi zidovi su svi vanjski i onaj koji razdvaja kuhinju i dnevnu sobu. Ostali se mogu rušiti po potrebi. Također smo mislili mjenjati i instalacije, pa se može i tu nešto promjeniti. Visina stana je 2,6 m.
Ono što bi mi htjeli jest malo moderniji stil, jednostavan i elegantan.
Nadamo se da ćete nam uspjeti složiti nešto.

Iskreno zahvaljujemo,

Obitelj Posavec

novo stanje

Poštovani,

Zaista, 90 m2 i jest dovoljno da se u njega vrlo komotno postave sve prostorije koje bi vas zadovoljavale, pa čak i više. Jedina stvar koja, eventualno remeti širinu ideja jest nosivi zid po cijeloj dužini stana. No, unatoč tome, mislim da sam uspio podesiti prostorije, kao i njihove funkcionalne cjeline, te da svaka od njih ima svoju optimalnu površinu.
Maknuo sam zid koji je prije razdvajao dva hodnika kako bi dobili jednu veću površinu. Kao što vidite hodnik je relativno definiran određenim postavkama kao što su ulazna vrata te nosivi zid, kao i sa time da se u sve prostorije treba ulaziti iz njega. Ipak, njegova nešto veća površina može se uzeti i kao prednost jer utječe na sam osjećaj kada ulazimo u stan. Rekli bismo – utječe na prvi dojam (pri čemu ne mislim na to da li netko ulazi prvi puta u stan, već na onaj osjećaj koji vas prožme -kada- uđete u stan).
Kupaonica nije baš nešto velika, ali dovoljna je za sve što u njoj mora biti, dovoljna je za potrebe četveročlane obitelji. Spavaća soba koja je prije bila ogromna, reducirana je na optimalnu površinu kako bi u nju stali svi elementi. Druga polovica prijašnje prostorije pretvorena je u dječju sobu sa izlazom na terasu (to je svojevrsna kompenzacija jer je ova dječja soba manja). Dakle, druga dječja soba je postavljena na mjesto gdje je prije bila kuhinja te smo na taj način istu preselili u drugi dio kuće kako bi dobili dnevnu zonu (dnevna soba, blagovaona i kuhinja)u jednoj prostoriji. Ovakav raspored odgovara vašem zahtjevu modernosti. Efekt velike površine, prostranosti, elegancije tu nebi trebao biti problem. Isto tako iz kuhinje imate izlaz na balkon/loggiu, a točku na i daje činjenica da u toj prostoriji imate ogromnu količinu danjeg svijetla.
Imajući na umu sve to izrečeno, predlažem da razmišljate o toplim bojama, na pod da stavite parket srednje nijanse i ne tako krutih godova (moj osobni favorit je jasen). Namještaj možete izvesti u bijeloj boji, no smatram da bi veći efekt ovdje postigla prljavo bijela ili boja pjeska (alternativno boja bijele kave). Naravno, uza sve to bijela definitivno igra veliku ulogu, isto kao i metalni detalji (u ovom bi slučaju matirane, brušene ili niklovane površine imale veći efekt od kromirani površina u visokom sjaju).
Tkanine za garsonjeru i tapecirane dijelove stolica neka budu također u nekim zemljanim tonovima, vrlo jednostavnih dezena (nikako šarene) i definitivno od prirodnih materijala. Na prozore postavite lagane bijele zavjese, nemojte ih obremenjivati sa nepotrebnim draperijama i slično. Ukoliko vam je potrebna privtnost, to riješite pomoću roleta ili žaluzina između prozorskih krila.
Dječje sobe podredite djeci, da li su ona muška ili ženska, njihovoj starosti i afinitetima. Ukoliko ćete raditi tematske sobe, pripazite na to da elementi sa temom budu jeftiniji, mobilniji i skloniji mjenjanju, a one elemente koji su trajniji i skuplji, njih ostavite jednostavnima. Spavaću sobu izvedite također u zemljanim tonovima, moguć je cijeli spektar od prljavo bijele do smeđe, čak i sa ponekim elementom jarle boje ili sa tamnocrvenim detaljem. Time će vam biti ugodno, a ujedno će i sve ostati u pasentu. Kupaonicu izvedite na jednostavan, bezbolan i najsigurniji način. U bijelom i da keramičke pločice budu što refleksivnije.
I na kraju moja završna riječ: Elegancija nikad ne izlazi iz mode. Bila je moderna pred 20 godina, sad je, a vrlo vjerojatno će biti moderna i za 20 godina.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.