… o uređenju unutarnjih prostora


Jedna soba više

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

Imamo stan od 40 kvadrata i nacrt šaljemo u prilogu. Visina stana je 2,55 m.
Sada stan ima jednu spavaću sobu i jednu dnevnu. Zanima nas da li je moguće da se u toj kvadraturi dobe dvije sobe (spavaća i dječja), ali da ostane mjesta za kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu.
Svi zidovi u stanu se mogu rušiti, osim vanjskih. U stanu su i dva dimnjaka, jedan je kod kupaonioce, a drugi kod kuhinje.

Zahvaljujemo,

Obitelj Lovrić

novo stanje

Poštovani,

U vaš stan površine 40 m2, moguće je postaviti dvije odvojene sobe, međutim, u tom slučaju dobijate manju površinu glavne prostorije u kojoj se nalazi kuhinja, blagovaona i dnevni boravak. No, neka vas to nimalo ne obeshrabri. Kao što znate, u mnogim je stvarima navika vrlo važna stvar, pa tako i kod stanovanja. Ukoliko ste spremni na neke kompromise, vjerujte, vrlo brzo će vam nove stvari ˝sjesti˝ i biti ćete vrlo zadovoljni. Ono o čemu sada pričam je baš ta glavna prostorija koja u sebi sadrži kombinaciju funkcionalnih cjelina. Vjerujem da ste naučeni da baš te funkcionalne cjelin imaju svoje mjesto, svoj početak i kraj, kao i samu fizičku granicu između sebe. Ono što novo stanje vašeg prostora prikazuje jest svojevrsna multifunkcionalnost. Tako imate situaciju u kojoj je kuhinja razdvojena na 2 dijela. Pokraj jednog dijela kuhinje je blagovaonički stol na razvlačenje, koji, kada je na svojem originalnom mjestu koristi za dvoje ljudi, a kada se odvoji od zida i razvuče, može koristiti čak za 6 ljudi. Kada kuhinja i blagovaona nisu u funkciji, tada do izražaja dolazi dnevni boravak koji je normalne veličine, jedino je promjena ta da nema elemenata za TV, već je on postavljen direktno na zid.
Ulaz i hodnik su izvedeni kao odvojena cjelina, ali sa staklenom stijenom izmešu njih i glavnog dijela. Na taj se način, vizalno ne gubi ni milimetar, ali se fizički odvaja prostor. Također se dobiva na eleganciji i originalnosti.
Spavaća i dječja soba su pristojnih veličina, a postavljene su tako, kako bi dispozicija zidova bila i funkcionalno i estetski odgovarajuća. Također važnu ulogu igraju prozori i način kako su razmješteni. Ovako dobivamo prirodnu svjetlost po gotovo cijeloj površini stana. Postoji mogućnost da se sobe nešto minimalno smanje, pa da se poveća glavni dio i kupaonica, te hodnik, međutim, cijela priča ostaje ista.
Kupaonica je svedena na osnovne elemente, a umjesto klasične kade je postavljen dio sa keramičkim pločicama za tuširanje, koji se može izvesti i na način da se u njega može sjesti, odnosno da ima funkciju kade.
U loggiu se ulazi iz glavnog dijela stana, a vrata služe kao provodnik danjeg svijetla.

Što se tiče materijala i dekora, uzmite jednostavnu kombinaciju prljavo bijele i dekora drva u srednje tamnoj nijansi. Na taj način potičete neutralnost i kod toga se možete ˝igrati˝ sa baš svim dekorima i kombinacijama. Ukoliko pak želite da vaš stan izgleda nešto šarenije, koristite kombinacije slijedećih boja i nijansa istih: zelena-crvena-žuta-narančasta; smeđa-bijela-tamno crvena-siva; narančasta-bijela-tamno smeđa-zelena; bijela-plava-svijetlo smeđa-žuta-zelena…

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.