… o uređenju unutarnjih prostora


Koliko košta dizajn interijera?

09. 10. 2009. admin

dizajn interijera

˝To je skupo!!˝ Tako bar vele neki ljudi. Kad ih pitam koliko je to skupo u kunama, onda nitko od njih to nezna ni približno izračunati. Ali znaju da je skupo. Ta, vjerojatno je dizajner interijera zanimanje koje su osmislile pametne glave da bi manje pametnim glavama mogli uzimati novac za ˝glupost˝.
U svim razvijenijim zemljama ovog svijeta postoje (i nekim manje razvijenim od Hrvatske) dizajneri interijera. Vrlo vjerojatno u tim istim zemljama postoje i isti ljudi koji viču – ˝To je skupo!˝, ali da se ne razumijemo krivo, oni vjerojatno i jesu u pravu. Ali ne zbog toga što je to zaista skupo, već zbog toga jer se to njima ne čini isplativo. U krivu su. Itekako je isplativo. Evo, dati ću vam primjer.


Uzmimo da kompletni projekt stambenog prostora košta 8.000,00 kuna brutto. Dakle u kompletni projekt spada hrpa procesa (neću vas sada zamarati detaljima) kako bi klijent dobio kompletnu dokumentaciju što se tiče svih elemenata u interijeru. Isti taj klijent je već prije razgovarao sa dizajnerom interijera i dogovoren je određeni buđet kako bi dizajner lakše mogao isplanirati cijeli proces, ali i uvidjeti neke procese i detalje koji su važni. Za veliku većinu tih detalja klijent ne bi nikad mislio da je bitna ili da uopće postoji.
Nakon što je dogovoren buđet tada klijent sa dizajnerom određuje stil svog stana, eventualno neke detalje, izlaže što se mu sviđa ili ne sviđa, što bi htio ili nebi htio, a dizajner pomno prati sve što mu ovaj kaže te zapisuje kako bi kasnije pokušao što više tih zahtjeva uvrstiti u sam produkt.
Kada je ta faza završena, dizajner pokazuje riješenja prostora klijentu sa kojim zatim radi na detaljnijem planu i razradi istih. Kada je definirano riješenje i kada klijent da zeleno svijetlo određenoj ideji, tada dolazi do toga da se dizajner povlači u osamu i svaki od tih elemenata – dijelova namještaja, aparata, usluga, poslova, predmeta i slično, razrađuje na način da svaki od njih bude definiran do samog kraja (kako su i dogovarali). Dizajner iz iskustva i zbog toga jer mu je to posao barata određenim informacijama te paralelno sa procesom dizajniranja ima viziju o materijalima, o kvaliteti, o mjestima za nabavu i slično. Dakle, on je u startu ispred svog klijenta što se tiče relevantnih podataka (što je, logično, i jasno, pa radi toga je i angažiran). Dimenzije, obrada, kvaliteta, materijali, detalji – sve je to definirano od strane dizajnera i navedeno u dokumentu koji se naziva Troškovnik. On koristi klijentu kako bi prilikom traženja cijena ili ponuda (što može izvesti i dizajner, ovisno o dogovoru) sve cijene bile izvedene za potpuno istu stvar od različitih dobavljača, majstora ili trgovina.
Kada se dobe cijene svih elemenata po troškovniku kako je već definirano prema nacrtima, tlocrtima, sličicama i vizualizacijama, tada se dobiva i materijal za financijsku konstrukciju investicije. Pažnja! U taj je proces također uključen dizajner (u kojoj mjeri, ovisi o investitoru). Financijska konstukcija investicije nam pokazuje i kojem odnosu je predviđeni buđet sa ukupnom sumom dobivenih ponuda i kako će investitor na to reagirati. Dizajner interijera bi trebao imati dovoljno iskustva (iskustvo može vrlo efikasno zamjeniti istraživanjem u procesu) kako bi razlika tih dviju cijena bila svedena na minimum.
Znači, sada je predviđen buđet, definirano aje psolutno sve i znamo koji je krajnji cilj. Slijedeći je korak najteži a to je sama izvedba interijera. Dizajner mora uvijek biti na raspolaganju što se tiče informacija, dodatnih objašnjenja, pronalaženja alternativnih riješenja ukoliko u nekoj fazi nešto zapne i u kratko, mora biti dostupan tijekom cijelog procesa. Njega se može angažirati i kao nadzornog organa radova.
Također, dizajner radi i teoretsku vremensku kartu sa popisom svih poslova i trajanjima istih, kako bi klijent mogao uvidjeti kako teku procesi i koji im je raspored. Također usklađivanje tih procesa sa dobavom elemenata igra vrlo važnu ulogu.

Činjenica je da sve prijespomenute poslove mora netko obaviti. Uzeli smo primjer da dizajner interijera to radi za određenu svotu novaca. U tu svotu novaca su uključeni svi procesi i svi troškovi koje on ima. Baratajući informacijama i određenim znanjem, on te navce zaradi.
Ukoliko klijent radi sve te poslove sam, također ih mora napraviti sve. Pošto on nije stručna osoba (da se razumijemo – listanje časopisa sa lijepim stanovima ili interijerima vas NE čini stručnim na ovom području) pretpostavimo da će relativno puno griješiti ili uopće neče razmišljati o relevantnim stvarima. Te će ga iste, kasnije koštati. Kada dođe do trenutka kada mora odabrati elemente, on će otići u trgovinu sa namještajem. Pa će tada otići u drugu. Pa treću četvrtu i tako dalje. Tražit će najbolje riješenje za sebe (i naravno najjeftinije), ali neće uvidjet da gubi hrpu vremena, energije, novaca (kada bi gorivo bilo badava, onda ja ne bi imao argument), i na kraju se više neće ni sječati što je gdje vidio, a kamoli kako će to izgledati. Kada će to sve završiti biti će mu drago. Ali samo do trenutka kad će shvatiti da je riješio samo jedan segment. A podovi, a zidovi, a sanitarije, a keramika, a ovo a ono …?
I naravno, nije nužno da uz sve to provedeno vrijeme i energiju jedna stvar odgovara uz drugu.

Da skratim. Studio ˝estetikheretik˝ u procesu svog rada, već neko vrijeme vrši određeno interno istraživanje koliko klijent utroši novaca ukoliko ne angažira dizajnera interijera.
Trenutni zaključak ovog istraživanja jest: Klijent-investitor ukoliko ne angažira profesionalnu pomoć kod uređenja interijera potroši otprilike isto toliko novaca koliko bi potrošio da angažira osobu koja će biti uz njega tijekom cijelog procesa. Naravno da nije baš to tako lako, postoje određeni uvjeti za ovaj zaključak: nije isto koji dizajner se angažira (faktor cijene), sav posao bi se trebao izvesti maksimalno kvalitetno, profesionalno i legalno i investicija za potvrđivanje takvog zaključka bi trebala biti minimalno 100.000,00 kn (okrugla cijena), što će reći da, ukoliko ste investitor koji namjerava utrošiti ovu ili veću svotu novaca u svoj interijer, vas dizajner interijera ne košta ništa. (bk)

u kategoriji ostalo, savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.