… o uređenju unutarnjih prostora


Mini garsonjera za studenta

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

Molimo vas da nam pomognete oko problema što se tiče jedne prostorije od 19 m2. Planiramo je preurediti u malu garsonjeru za iznajmljivanje studentima.
Dimenzija je 4 x 4,75, ima 2 prozora i poseban ulaz iz dvorišta. Voda i instalacije su na zidu koji se veže na ostatak kuće, suprotno od ulaza. Visina prostorije je 2,6 m.
Nismo sigurni kako bi postavili raspored namještaja i gdje da stavimo kupaonicu da dobijemo što više prostora. Možete nam i pomoći oko toga što bi jednom studentu bilo potrebno od elemenata.

Unaprijed zahvalni,

B & L

novo stanje

Poštovani,

Površina od 19 m2 je gotovo minimalna za život, ali to ne znači da se ne može prilagoditi i namjestiti kako bi odgovarala jednoj osobi.
Kod ulaza, sa lijeve strane postavio sam zidić, kako bi odvojio zonu ulaza od zone spavanja, a samim time i dobio prostor za vješalice, a ispod i mjesto za cipele. U nekoj varijanti možda se može i prilagoditi uski element za obuću, ali to bi trebalo vidjeti na licu mjesta. Sa desne strane sam postavio veliku umjetničku sliku kako bi njom neglasio sam duh cijelog prostora, koji bi trebao biti baš takav – svjestan umjetnosti i estetike. Ravno od ulaza postavljena je mala kupaonica sa Wcom. Vrata kupaonice ne gledaju direktno na glavnu, dnevnu zonu kako bi izbijegli osjećaj nelagode.
Primjećujete da u tlocrtu nema elemen ormara, odnosno elemant za odlaganje, međutim njega sam postavio ispod kreveta a sam ležaj na visinu od otprilike 1,5 metara. Na taj način iskoristio sam cijeli volumen i dobio prostor za odlaganje veličine cca 2,5 m3 što je ekvivalent ormaru dimenzija 1,6 x 2,5 x 0,6 m. U njega osoba može strpati sve svoje stvari i olakšati ostatak prostorije od nepotrebnih predmeta. 3 stepenice koje ujedno služe i kao ladice biti će dovoljne da se osoba popne na krevet. Nemojte misliti da je ovo riješenje pogodno isključivo za dječje sobe, ono itekako može efektno djelovati i u vašem slučaju. A funkcionalnost da i ne spominjemo.
Postavio sam i televizor i to iznad blagovaoničkog stola. Razmislite da ga postavite na metalni pokretni nosač kako bi ga mogli okretati u svim smjerovima. Za odmaranje kod gledanja TV-a ili z čitanje, postavio sam i malu fotelju na kotačiće koja se može postaviti bilo kamo, ovisno o potrebi.
Ukoliko stan iznajmljujete isključivo studentima, njima je potrebno radno mjesto dovoljnih dimenzija za stolno računalo, pa tako radni stol postavite tamo gdje ima najviše svijetla – pod prozor. Stol sa ladicama i ponekom policom trebao bi biti dovoljan za opće studentske potrebe.
Blagovaonički stol postavite na suprotan zid, ali razmislite o stolu na rasklapanje kako bi izgubili što manje prostora. Isto tako stolice na rasklapanje idealno su rješenje za vaš prostor. Studenti više vremena provode za radnim stolom nego za blagovaoničkim, tako da pokušajte staviti fokus na to. Bilo kako bilo, raspored je izveden na način da, čak i ako postavite sve elemente u standardnim dimenzijama, imate dovoljno prostora za normalnu komunikaciju.
Kuhinja je postavljena na zid gdje su izvodi, i ona jest mala, međutim ima sve što je potrebno za korištenje.

Što se tiče identiteta, koristio bih sigurnu, modernu i elegenatnu kombinaciju bijele boje i drvnog dekora, no ne presvijetlog, ali ni pretamnog. Drvo močeno u, recimo boju svijetlog oraha bilo bi idealno da se dobi kontrast. Zidove obojite u bijelu boju, ali pokušajte dobiti svilenkast sjaj površine, rubove zidova izvedite sa posebnom pažnjom da budu vrlo uredni i čisti.
Koristite živu i toplu fokusnu boju. Razmišljajte o crvenoj, narančastoj ili žutoj. U kombinaciji sa bijelom i srednje tamnim drvnim dekorom svaka boja iz te grupe bi trebala biti odgovarajuća. No, nemojte pretjerivati da šarenilom, nijansama ili kombinacijama. Time bi mogli anulirati efekt koji se želi postići jednostavnošću. Na prozore stavite bijele rolo zavjese, jednostavne i moderne. Nikako nemojte koristiti teške zavjese i draperiju ili pak zavjese sa čipkom ili nekim etno uzorkom. Kupaonicu izvedite u hladnijoj boji pošto je mala, kako bi ju vizualno osvježili. No, tu pripazite ipak na nijansu – stavite li boju koja odiše modernošću ili bezvremenošču u kombinaciji sa bijelim jednostavnim sanitarijama, nikako ne možete pogriješiti.
I za kraj samo da naglasim još dvije važne stvari: podstanar bi trbao dati prostoru što više danjeg svijetla i držati ga što čišćim. Na taj će način prostor odisati svježinom, što je, s obzirom na površinu i jedan od ciljeva.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.