… o uređenju unutarnjih prostora


Novi stan, drugi raspored

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani!
Mi smo mladi bračni par bez djece i planiramo kupiti stan u Čakovcu. Pregledali smo ponudu i najviše nam se sviđa jedna novogradnja. Stan je u potkrovlju i obišli smo ga, te smo dobili nacrte od investitora koje vam šaljemo u prilogu.
Stan ima 80,00 m2, a od prostorija ima hodnik, 2 sobe, dnevni boravak koji je spojen sa kuhinjom, špajzu, balkon i, naravno kupaonicu sa WC-om.
Kako je stan u potkrovlju, visine nisu jednake, ali je visina 2,55 metra u kuhinji, dnevnom boravku, hodniku i kupaonici. U sobama je najniži dio visine 1,2 metra.
Gledali smo nacrt i nekako nam je dnevni boravak čudno izveden, nemamo ideju kako posložiti namještaj. Nosivi zidovi su svi vanjski, dok su svi unutarnji zidovi od Knaufa i imaju mogućnost rušenja. Htjeli bi zadržati 2 sobe i dobiti čim veći dnevni boravak i kuhinju.

Unaprijed hvala,
interijer
Karmen i Tomislav

novo stanje

Poštovani,

Dvosoban stan u 80,00 m2 je praktično idealna situacija. Pregledao sam nacrt i shvatio sam u čemu bi mogao biti vaš problem. Pokušao sam ga riješiti na slijedeći način:
Zid koji dijeli hodnik od dnevnog boravka je, u stvari ˝usko grlo˝ u stanu. Stoga predlažem da se on sruši kako bi se povećala površina boravka. Na taj način gubite hodnik kao takav, ali dozidavanjem zida desno od ulaznih vrata, dobivate mjesto za ormarić za cipele kao i za vješalice za kapute i jakne. Također taj zidić služi za sprečavanje direktnog pogleda u vaš dnevni boravak sa ulaznih vrata. Kupaonica praktički ostaje na mjestu kako je i prvobitno predviđena.
Druga spavaća soba koja je pravokutnog oblika, gubi nešto od svoje površine prilikom rušenja zida, ali njena ulazna vrata možete iskoristiti na novom zidu kojim smo zatvorili tu istu sobu. Njena nova površina je nešto manja, ali sasvim dovoljna.
Tako smo dobili veći razmak između te sobe i balkonskih vrata gdje sam postavio element dnevnog boravka za TV. Sjedeću garnituru sam postavio u sredinu sobe i njene dimenzije vam daju da se neometano krećete u svim smjerovima i ne otežavaju komunikaciju. Blagovaona je smještena na logično mjesto između dnevnog boravka i kuhinje i predviđena je za 6-10 ljudi.
Kod kuhinje sam, kako vidite maknuo ostavu i povećao površinu samog radnog dijela. Kako ne bi ostali bez dijela za odlaganje stvari koje vam koriste za kuhanje, kod izrade drvenog dijela postavite 3 visoka elementa od kojih će vam jedan biti hladnjak, drugi element sa pećnicom, a krajnji neka bude element sa policama. U njega možete pohraniti dovoljno stvari koje bi inače stavili u ostavu.
Kako bi povezao kuhinju sa dnevnim boravkom predvidio sam kuhinjski otok sa 3 barske stolice. Na njega se nadovezuje polica na zidu koja ide sve do hodnika.
U manju sobu pretpostavio sam elemente koji odgovaraju dječjoj sobi, ali i pomoćnoj sobi koja može služiti kao radna i kao gostinjska soba.
Loggia je prikladne veličine da se u nju postavi stol i 4 stolice.

Ovakav koncept interijera žudi za elegantnim dizajnom. Razmišljajte o neutralnim kombinacijama elemenata, bijelim, glatkim i ravnim zidovima, sa velikom količinom prirodnih drvnih dekora, a tek tkanine za tapeciranje neka budu življih boja. Sjedeća garnitura bi trebala biti niska kako ne bi zatrpala prostor. Eventualno iza nje postavite uski element sa policama, ali pazite da njegova visina ne bude viša od naslona garniture.
Na zidu između blagovaone i loggie postavite uljni kamin, on će doprinjeti eleganciji tvoreći mirnu i spokojnu atmosferu.
Spavaću sobu opremite jednostavno, u zemljanim bojama i u njoj nemojte pretjerivati sa detaljima, kombinacijama boja, materijala i dekora.
Neka sve bude jednostavno.

www.estetikheretik.com

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.