… o uređenju unutarnjih prostora


Novo ruho bez velikih izdataka

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani!
Molimo vas da nam pomognete oko namještenja stana u Čakovcu. Površine je 63 m2, ima hodnik, WC, kupaonicu, dječju sobu, spavaću sobu i kuhinju sa dnevnim boravkom iz koje se ulazi u ostavu. Također ima i balkon po cijeloj dužini stana.
Jedini nosivi zid jest onaj koji ide vodoravno po sredini stana. Moguće je da se mijenjaju izvodi struje, vode i plina, no ne želimo rušiti zidove, osim, eventualno zidića koji dijeli kuhinju i ostavu.
Htjeli bi da nas savjetujete oko rasporeda namještaja, materijala, boja i dekora i slično.

Unaprijed zahvaljujemo,

Nada, Marijan i Robert

novo stanje

Poštovani,

Pošto je zahtjev da svi zidovi i sve prostorije ostaju kako jesu, tak sam i postavio elemente interijera. Jedino sam si uzeo slobodu i srušio zidić kako bi dobio veću površinu prostorije u koju se mora smjestiti kuhinja, blagovaona i dnevni boravak.
To je, u stvari jedini nedostatak u cijeloj priči s obzirom da je površina stana teoretski sasvim dovoljna za optimalan raspored, ali u vašem slučaju to nije tako. Razmišljao sam da ipak izvedem slučaj sa rušenjem zida između spavaće sobe i kuhinje kako bi smanjio sobu, ali to je neizvedivo radi pozicije balkonskih vrata. Tako je ipak ostao slučaj sa prostorijom koja ima 3 funkcije – kuhanje, blagovanje i dnevni odmor.
Sve ostale prostorije su, dakle na istim pozicijama, pa o njima nije potrebno posebno govoriti.

Što se tiče samog namještenja, vaš slučaj, u kojem svaka prostorija stoji sama za sebe bez međusobne komunikacije, podoban je za korištenje svjetlijih tonova stoga što će prostorije izgledati mračnije i natrpane ukoliko se u njima ne zadrži jednostavnost.
Na podove postavite parket svjetlijih tonova npr. od svijetle bukve ili jasena, zidove obojite u bijelu boju ili, alternativno u prljavo bijelu ili neki drugi svjetliji ton. Da sve ne bude u istim tonovima jer to, isto tako djeluje monotona, kao kontrast postavite namještaj u drvnom dekoru, recimo parene bukve, johe, svjetlije nijanse trešnje ili pak kruške jer one imaju zanimljive i dinamične godove.
Drveni dio kuhinje neka bude što jednostavniji, neka sve fronte budu iste boje, nemojte šareniti ili ˝razbijati monotonost˝ nasumičnim frontama u drugoj boji (to samo stvara zbrku i vuče na eklektiku). Stol i stolice neka budu što prozračnijeg izgleda, moguće metalni kako sa njima ne bi natrpali prostor. Isto tako sjedeća garnitura neka bude jednobojna, u svjetlijim tonovima i što jednostavnija.
Spavaća soba je pristojne veličine da se u njoj ne mora štedjeti prostor, tako da imate otvorene ruke za opremanje kvalitetnim elementima. Predlažem da, također pratite estetiku opisanu prije kod kuhinje i dnevne sobe.
U dječjoj sobi koristite namještaj svijetlog dekora u kombinaciji sa živim bojama kako bi cijelu sobu učinili zanimljivijom za dijete. Dopustite njemu da odabere najdraže boje i kombinacije, da odlučuje o detaljima i na taj način će i on dati svoj doprinos.
Kupaonica i WC neka budu u svjetlijim nijansama plave, zelene ili pak žute boje, bez suvišnih bordura ili pločica sa dekorom u većem obimu. Također nemojte postavljati keramičke pločice velikih dimenzija jer te prostorije nisu velike, bez prozora su i to su neki trikovi kojima ih možete vizualno povećati.
Na kraju sam ostavio hodnik koji je prva prostorija pri ulasku u stan, on je također bez prozora i ukoliko u njega postavite svjetliji namještaj, bijeli ili prljavo bijeli, na suprotnom zidu od ulaznih vrata veliku sliku, a desno od nje veliko ogledalo za cijelu figuru, na taj ćete način dobiti osjećaj jednostavnosti i elegancije odmah, pri samom ulasku u stan.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.