… o uređenju unutarnjih prostora


Novo ruho starog stana

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani,

Planiramo adaptirati postojeći stan u kojem živimo 20 godina. Iako smo nabviknuti na raspored prostorija, željeli bi napraviti neke sitne promjene.
Sadašnje stanje je ovakvo:
Kod ulaza je mali hodnik iz kojeg se ulazi u svaku prostoriju posebno. Lijevo je kupaonica, u lijevom kutu je spavaća soba koja je nekad koristila kao dječja soba, u desnom kutu je dnevni boravak koji je spojen sa kuhinjom u koju se ulazi iz hodnika desno. Nosivi su samo vanjski zidovi, svi unutarnji se mogu rušiti.
Suprug i ja smo ostali sami pošto su nam djeca odrasla i odselila, pa bi htjeli malo osvježiti prostor.
Stan je veličine 58 m2 + 6 m2 balkona. Visina je 2,5 m.
Molimo vas da pokušate dobiti sve što je potrebno starijem bračnom paru (dnevna soba, spavaća soba, kuhinja, kupaonica…), a htjeli bi i jedan dio za računalo pošto na taj način često komuniciramo sa djecom.

Unaprijed zahvaljujemo,

Branka I Stjepan

novo stanje

Poštovani,

Radeći preinake u vašem slučaju, došao sam do zaključka da je situacija vrlo interesantna jer svijetlost dopire samo sa jedne strane. Postojeći raspored je donekle nezgodan jer se dobiva dojam da je sve dosta natrpano, pa sam, na neki način, samo preradio vaše postojeće stanje, ali i udovoljio zahtjevima. Tako nećete puno izgubiti na starim navikama, a dobit ćete veliko osvježenje.
Hodnik koji se, u postojećem stanju, čini dosta skučenim sam otvorio i spojio sa glavnim djelom stana – dnevnim boravkom. Lijevo od ulaznih vrata sam postavio garderobni ormar za kapute i cipele, a nasuprot njemu je fizička prepreka između hodnika i kuhinje. No, tu nisam postavio klasičan zid već niski zidić visine cca 60 cm, a iznad njega staklenu pregradu do stropa. Na taj način dobivate razdvojene prostorije, ali sa dojmom još otvorenijeg i prozračnijeg prostora. Možete i izvući taj zidić dublje prema hodniku i u njega postaviti žardinjere sa biljkama kako bi prostoru dali još moderniji i svježiji izgled.
Kuhinju sam postavio u ˝L˝ varijanti te time dobio veliki prostor za manevriranje, a u nastavku prostorije koja je sad spojena sa dnevnim boravkom, postavio sam blagovaonski stol. On je okruglog oblika kako uglovi ne bi djelovali preoštro i kako bi njegova zaobljenost odavala dojam putanje komunikacije. U nastavku, dalje sam postavio sjedeću garnituru, a mali radni dio je ispod prozora kako bi do njega dopirala velika količina svjetlosti.
Spavaća soba je bila konkretne veličine za dvoje djece, ali sad više nije potrebno da bude tih dimenzija. Smanjio sam površinu kako bi dobio veći, otvoreniji prostor hodnika, ali nikako ne nauštrb funkcionalnosti spavaće sobe. Također, ovako postavljena soba dobiva i veliku nišu u koju sam smjestio kompletnu garderobu, kao i potencijalno mjesto za odlaganje ostalih stvari kako bi olakšali ˝dnevnom˝ djelu stana da ne bude pretrpan. U nekoj varijanti taj garderobni dio se može zatvoriti kliznim vratima ili pak se može pretvoriti u ostavu sa vratima pokraj kupaonskih. Tada bi garderobni ormar manjih dimenzija postavio u kut sobe, kod donožja kreveta.
Kupaonica je, praktično ostala netaknuta jer baš po svemu odgovara za dvoje ljudi.

Od kombinacija koristite svijetle dekore drva u kombinaciji sa prljavo bijelom ili bijelom; naznake svijetlo sive i kao dekor nijanse zelene, žute, crvene ili lila.
Držite prostor jednostavnim, svijetlim, nenatrpanim. Tepih u dnevnoj sobi neka bude čupasti, jednobojni i okruglog oblika. Na prozore nemojte stavljati teške zavjese. Razmišljajte o recimo… rimskim zastorima.

www.estetikheretik.com

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.