… o uređenju unutarnjih prostora


Opremanje stana u novogradnji

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani!
Molim vas da m pomognete oko uređenja stana od 55m2 u Zagrebu. Stan je novogradnja, nacrte šaljem u prilogu. Pošto je stan nov ne bi rušila zidove već mi je potreban neki savjet oko razmještaja elemenata, boja i dekora. Visina stana je 2,5 m.
Vrata i prozori su od pvc-a, a parket je od svijetlog hrasta. Keramičke pločice u kupaonici i kuhinji su bež boje.

Zahvaljujem,

Ana

novo stanje

Poštovana gdjice Ana,

Koliko sam shvatio vi ćete živjeti sami u tom stanu, tako da sam pokušao izvesti elemente da vam bude vrlo udobno duže vrijeme.
Dizajn sam koncipirao tako da, od elemenata dobijete samo ono najnužnije te da, pri tome zadržite čistoću i jednostavnost.
U hodniku, desno od ulaza, postavio sam ugradbeni ormar od poda do stropa sa vratima kako bi taj prostor bio maksimalno iskoristiv. On će služiti za odlaganje jakni i kaputa, cipela, kao i za ostale stvari kojima se ne služite tako često. Na taj način oslobodio sam prostor za odlaganje u ostalim dijelovima stana. Sa lijeve strane kod kupaonice postavljen je element sa ladicama koji je apsolutno funkcionalan, a koliko shvaćam, iznad njega je postavljen plinomjer tako da ni ne bi kompletno zatvarao taj dio. Kraj elementa sam postavio ogledalo za cijelu figuru. Na pod sam postavio male okrugle tepihe u rasteru kao na slici i oni odgovaraju identitetu koji bi nastavio u dnevnom boravku. Kuhinja i dnevni boravak su spojeni, nisu nešto preveliki, ali u njih stane sve što je potrebno. Kuhinja u velikoj niši oblika je slova ˝U˝ kako bi dobili što više iskoristive površine, ali i dovoljnu količinu iskoristivih elemenata. U sredini prostorije, iznad blagovaonskog stola, postavio sam izbočinu u antracit sivoj boji u obliku slova ˝L˝ sa halogenom rasvjetom (ili malim reflektorima za interijer) te na taj način naoko odijelio prostor na ˝kuhinju˝ i ˝dnevni boravak˝. Blagovaonski stol izvedite na način da se može pomicati a kod izbora stolica pripazite da one pretjerano ne natrpaju prostor. Predlažem da razmislite o bijelim stolicama sa metalnom konstrukcijom (na njih uvijek možete staviti jastučiće u boji koja odgovara identitetu). U dnevnom boravku postavio sam trosjed i manju fotelju u tamno sivoj boji (koristite tkaninu ili pak pravu kožu), a element za TV i ostale stvari, logično, nasuprot njima na desni zid. Uz trosjed ispod prozora postavljen je mali element sa ladicom, koji također služi za odlaganje. Primjećujete da su svi elementi pravokutnog ili kvadratnog oblika, a da se dobi neka ravnoteža tu su zaobljeni (okrugli) detalji u vidu tepiha i klub stolića.
Spavaća soba neka bude izvedena vrlo jednostavno, pravokutni krevet sa jednostavnim noćnim ormarićima i ugradbeni ormar sličan onom u hodniku. Na lijevi zid od ulaza u spavaću sobu postavite tapete sa nekim laganijim i blažim uzorkom u pastelno roza ili pastelno lila nijansi. Isto tako pokušajte iskombinirati sličnu krevetninu i tepihe kraj kreveta. Uz sve to, posebnu pažnju posvetite zdravom spavanju. Ne štedite na madracu ili podnicama!

Zajednički nazivnik u cijelom stanu postignite pomoću materijala od kojih ćete izraditi namještaj. Predlažem da on bude bijele boje, ali sa frontama u visokom sjaju (ne morate kupovati skupe lakirane elemente, danas postoje i ploče u sjaju koje prekrasno izgledaju u prostoru), u svim prostorijama. Zidovi također neka budu bijele boje i po mogućnosti izvedeni čim urednije i glatkije, uz izuzetak prije spomenutog ˝L˝ profila iznad blagovaonskog dijela i zida u spavaćoj sobi na koji ćete nalijepiti tapete.
Umjesto teških zastora ili zavjesa, postavite rolo zastore isključivo u bijeloj boji kako bi i prozori izgledali moderno i lagano.
Predlažem također da između donjeg i gornjeg dijela kuhinje postavite kaljeno staklo sa folijom sa unutarnje strane i to sa folijom u boji identiteta.
Na tlocrtu u prilogu vidite da sam se poigrao sa žuto-zelenom kombinacijom, međutim postoje mnoge kombinacije koje bi ovdje odgovarale s obzirom da je cijeli prostor namjerno izveden potpuno neutralno kako bi se nakon nekog vremena identitet mogao promijeniti uz što manji budžet. Možete kombinirati: žuto-crvenu kombinaciju, narančasto-crvenu, ljubičasto-žutu kombinaciju ili pak staviti čak i 3 boje kao identitet. Samo, pri tome budite specijalno pažljivi.
I za kraj još 2 stvari. U prostor postavite zelenilo i njima, a i sebi u njega puštajte što više danjeg svijetla.

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.