… o uređenju unutarnjih prostora


Prizemnica iz bajke

09. 10. 2009. admin

staro stanje

Poštovani!
Kupili smo prizemnicu od 170 m2, ali nam ne odgovara raspored prostorija. Kuća sada ima dvije manje sobe i jednu spavaću sa velikim dnevnim boravkom i kuhinjom. Mi bi željeli imati 4 sobe jer imamo dvoje djece, a i potrebna nam je radna soba. Isto tako bi željeli malo moderniji raspored dnevne sobe i kuhinje, kao i mjesto za biblioteku.
Visina je 2,7 metara.

Unaprijed zahvaljujemo,

Predrag i Magdalena

novo stanje

Poštovani,

Poslali ste mi vašu situaciju kao apsolutnu suprotnost prijašnjim prostorima koje sa obrađivao. Prekrasna kvadratura i vrlo dobar tlocrt omogućili su da ovaj stan izvedem na slijedeći način:
Načelno nisam bitno mijenjao sadašnje stanje, u stvari sam, manje-više sve ostavio kako je i bilo sa nekoliko (bitnih) promjena. Dječje sobe postavljene su uzduž cijelog otvorenog prostora i imaju zajedničku kupaonicu sa WCom. Tako je izvedena i spavaća soba koja je smanjena od prethodnog stanja na dimenzije koje su joj sasvim dovoljne.
Radna soba postavljena je pokraj spavaće jer je na to ukazala pozicija prozora, tako da u nju ulazi mnogo danjeg svijetla što je, u stvari i cilj. Ostava je, u stvari dio koji pripada kuhinji, a dnevni boravak, kuhinja, biblioteka i ulaz su postavljeni kao jedna velika cjelina povezana sa zidovima koji, u stvari definiraju funkcionalne cjeline.
Wc za goste i za dnevnu upotrebu sam izveo diskretno između dječjih soba, a na dovoljno logičnom mjestu da bude dostupan.

Takav veliki prostor i takav raspored kako sam složio, omogućava široku paletu boja, dekora i dezena kao i stilova koji se mogu iskoristiti. Ja sam, u vašem slučaju koristio sive tonove (keramičke pločice, parket, garnitura…) koji bi se trebali osvježiti sa nekim bijelim elementima (kuhinja, blagovaonički stol, zidovi…) da se dobije kontrast i, u stvari da se naglase obje ˝boje˝. Uz to, detalji i dekori u živim bojama daju poseban štih i definiraju takvu monokromatsku shemu.
Dječje sobe, baš kao i radna definirane su nešto toplije. Parket u dekoru prirodnog drva sa svjetlijim namještajem i živim bojama odgovaraju glavnom dijelu, ali opet su malo mekanije izvedene.
Spavaća soba je popraćena istim elementima kao i glavni dio stana, kako bi ostala u tom nekom elegantnom štihu. Kupaonica u spavaćoj sobi i wc za goste su u bež ili krem tonu, jednostavnih linija, formi i oblika. Dječja kupaonica je ipak najživlje mjesto u kući, pa sam ju izveo u žutoj boji, sa šarenim detaljima i elementima.
Kuhinja je u bijeloj boji, kao i blagovaonski stol, ali stolice neka budu centralni elementi tog dijela. Ukoliko možete, probajte pribaviti neke dizajnerske stolice kako bi stvorile fokus.
Dnevna soba koja je vizualno odmaknuta od svega, ali samo naoko pošto je otvorena sa dvije strane i ima veliku dostupnost danje svijetlost. Kroz nju postoji izlaz na dvorište.
Biblioteka je smještena u sredinu glavnog prostora, ali je također samo naoko odijeljena sa dvije strane zidovima na kojima stoje otvorene police sa knjigama. U njoj je, logično i udobna fotelja.

u kategoriji savjeti ima 1 komentar »

jedan odgovor

 1. dado piše:

  Postovani!!
  molim Vas za strucni savjet…
  zanima me moderna kuča od
  nekih 110m2…ali zbog uskog gradilista kuca nesmije u sirinu vise od 10 metara…

  unaprijed zahvaljujem….

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.