… o uređenju unutarnjih prostora


Loft na katu

13. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

Imam prostoriju veličine 8×9 metara, visine 3 metra, na prvom katu dodatnog objekta iza kuće. Prvobitna zamisao je bila da ona koristi za urede tvrtke, ali sad razmišljam da iz nje složim stambeni prostor. U nju ulazi puno svijetla pošto su prozori sa 3 strane. Gledao sam malo ono što mi se sviđa, ali i čitam vašu kolumnu redovito, pa sam došao do zaključka da razmišljamo slično. Htio bih da to bude moderan stan, da nema striktno odijeljenih soba zidovima, već da bude sve u jednom prostoru. Molio bih vas da napravite prijedlog stana za dvije osobe.

Hvala unaprijed,

Zoran

Poštovani,

Vaša 72 m2 sam posložio na ovaj način:
Kod ulaza sam postavio jedan pregradni zid kako bi odijelili sam ulaz od cijele površine stana. Sa jedne strane sam postavio vješalice, a sa druge strane možete sami postaviti neki funkcionalni element ili pak samo estetski ukoliko vam nije potrebno više prostora. Ukoliko ste urbani tip, ovo je idealno mjesto za odlaganje bicikla.
Primječujete da sam izveo cijeli tlocrt stana na način da sam, kao centralnu funkcionalnu zonu postavio kupaonicu sa WC-om. Na taj sam način dobio i svojevrstan kružni put komunikacije (što pomalo podsjeća i na galerijske prostore koji imaju poveznice sa loftovskim načinom života). Sa istočne strane sam postavio spavaći dio, kako bi imali mogućnost da vas svako jutro probudi izlazeće sunce (ukoliko vam to ne odgovara, postavite rolete ili žaluzine kako vas ono nebi ometalo u snovima).
Suprotno od spavaćeg dijela, postavljen je dnevni dio sa trosjedom, dvije fotelje i relativno glomaznim elementom na zidu. Elementi su namjerno postavljeni glomazni kao kontrapunkt ostalim elementima postavljenim u prostor (garnitura, stolić, stol, komoda…), a i jedini su izvedeni u tamnosivom dekoru drva. Garnitura za sjedenje neka bude od bijele kože ili neke svijetlije nijanse sive, ali u tom slučaju neka bude od tkanine-pletiva. Nikako nemojte stavljati ˝umjetnu kožu˝ ili neke slične jeftine materijale.
U kutu između dnevnog i kuhinjskog dijela postavio sam malu biblioteku ili neki lounge kutak za čitanje ili neke ozbiljnije razgovore.
Kuhinja je postavljena na jug kako bi kroz cijeli dan u nju pristizalo što više svjetlosti i sunčeve energije. Veliki stol za čak 8 ljudi neka bude fiksni, ali neka ne bude preglomazan. Bijeli, jednostavan, sa interesantnim stolicama i isto takvim rasvjetnim tijelima iznad bi uvelike podigao izgled.

Cijeli stan nemojte trpati namještajem. Veliki i glomazni komadi, kao što je prije rečeno neka budu uz središnju zonu kako bi sve skupa izgledalo kao jedna velika obloga. Primječujete da su drvni dekori svedeni na 2 komada. Predlažem da neka oba budu u nijansama sive boje, pod neka bude svijetlo siv, a ormari (po mogućnosti od iste vrste drva) neka budu tamni, čak i antracit nijansa sive nije pretamna.
Na to, postavite vrlo jednostavne i elegantne ostale elemente namještaja (garsonjera, blagovaonski stol, krevet..). Na kraju svega, priču zašarenite tepisima i ostalim dekoracijama. Ukoliko ne želite šareniti, tada imate mogućnost da odredite sami identitet prostora. On je, sam po sebi, apsolutno neutralan i u njega možete stavljati koju boju želite.
I da ne bi bilo zabune, zidove (ili barem ono što je ostalo od njih, s obzirom na prozore) obojite u bijelo, jedino na zid kod ulaza možete postaviti neku ilustraciju ili nešto dinamičnije.
Kao još jedan moderan detalj, na prozore nemojte stavljati zavjese, već rolo zastore skrojene po mjeri.

_novo stanje_

u kategoriji ostalo, savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.