… o uređenju unutarnjih prostora


Kompletna adaptacija stana

23. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

Šaljemo vam nacrte postojećeg stana od 95 m2. Ne odgovara nam raspored prostorija, pa bi htjeli vidjeti vaš prijedlog kako drugačije rasporediti. U postojećem stanju ima previše malih prostorijica koje su nama nepotrebne i previše vrata što nam nikako ne odgovara. Mi smo stariji par, ali bi definitivno željeli da se stan izvede što modernije.
Osnovni uvjet je da dnevni boravak bude što veći i svijetliji, po mogućnosti da se veže na kuhinju i blagovaonu, da imamo dvije spavaće sobe i kupaonicu.
Svi pregradni zidovi u stanu su rađeni od siporex-a i knaufa, tako da se mogu rušiti i mjenjati. Voda je označena na nacrtu i nju ne bi selili u većoj mjeri. Neka izvodi ostanu na tim zidovima.
Visina stana je 2,58 m.

Zahvaljujemo!

Dragutin i Verica

Poštovani,

Vaš sam slučaj riješio na slijedeći način:
Kod samog ulaza postavio sam prijemni hodnik u kojem se nalazi jedan veliki ormar (koji će služiti za odlaganje velike količine stvari) i jedno ogledalo za cijelu figuru. Postavom tih elemenata, dobijamo jednostavnost i čistoću već pri samom ulasku u stan. Također, tu je smješten i ulaz u kupaonicu i WC.
U nastavku sam postavio centralni dio stana, a to je dnevni boravak sa kuhinjom i blagovaonom. Veliki otvoreni prostor, sa ogromnom količinom svijetla je ono čemu svaki životni prostor teži. Raspored elemenata je logičan, tako da je kuhinja postavljena na zidu na kojem su definirani izvodi vode, a dnevni boravak na zidu jedne od soba, na suprotnoj strani. Ispod prozora postavio sam dekorativni dio, žardinjeru sa kamenčićima i svijetlom, mali kućni vrt ili pak japanski vrt sa pijeskom i kamenima. Ovisno o vašem afinitetu, možete izabrati ili pak smisliti nešto sasvim drugo.
Spavaće sobe sam postavio na lijevu stranu od ulaza, u, recimo simetričnoj varijanti, sa dovoljno prostora da u njih stane sve što je potrebno. Ukoliko uzete da je glavna spavaća soba ona pokraj kupaonice, postoji mogućnost da se probiju vrata direktno u kupaonicu kako bi dobili lakšu komunikaciju i na taj način.

Kao što vidite, pokušao sam minimalizirati broj prostorija, broj prolaza, vrata i slično, kako bi dobili jednu čistu vizualnu priču i što je važnije kako bi nam okomite površine bile što veće i čišće.
Sukladno time predlažem da minimalizirate i količinu velikih i glomaznih elemenata namještaja, da u stan postavljate elemente mirnih i jednostavnih linija, kontrastnih boja i dekora, jednostavnih uzoraka.
Moj prijedlog je da koristite kombinaciju sivo-bijelo u svim nijansama, sa pažljivo odabranim detaljima u svim bojama. Na zidove postavite slike u nekom od apstraktnih stilova, kako bi pojačali taj moderan štih, a dobili i određenu umjetničku notu u prostoru.
Koristite tkanine prije nego umjetnu kožu ili neke sintetičke materijale. Tkanine imaju određenu teksturu i daju dojam mekanosti i topline. Ostavite zidove bijelima, pokušajte utjecati da ličilački radovi budu što kvalitetniji jer oni direktno utječu na efekt koji dobijate u vašem slučaju.
I, držite prostor čistim i jednostavnim.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji ostalo, savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.