… o uređenju unutarnjih prostora


Caffe bar u Zagrebu

24. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Početkom prošlog tjedna sam primio jedan interesantan mail kojeg jednostavno nisam mogao ne uzeti u obzir. Glasio je:

Pozdrav (bivši) kolega Bruno,
Nisam siguran da li me se sječaš, ali zajedno smo studirali prve dvije godine. Nakon toga sam se ja prebacio na Ekonomski fakultet i završio ga. Pred kojih mjesec dana sam sreo zajedničku kolegicu J.J. Pa smo pričali i ona mi je rekla čime se baviš, pa sam mislio da li bi mogao pomoći i meni. Naime, sa jednim prijateljem planiram otvorit Caffe bar u Zagrebu, ali još ništa nije sigurno, još smo u fazi pregovaranja i razmišljanja. Prostor se nalazi u zgradi u kojoj su iznad uredi i on je u suterenskom dijelu. Nema prozora i u vrlo je lošem stanju. Svi zidovi su nepožbukani i neravni kako i možeš vidjeti na nacrtu koji je relativno dobar i točan jer ga je radio jedan građevinski inženjer, frend od mog starog.
Pročitao sam par tvojih kolumni na internetu www.mnovine.hr, a skužio sam i da imaš neku kolumnu na www.stanovanje.hr, pa mi se to dopalo. Možda mi i meni mogao pomoći na taj način, a ako sve prođe, možemo se i čut za druge poslove.

Hvala.

I.K.

Stari, dobro znani kolega se javio i kako da mu ne pomognem?

Dakle, kao što vidiš, podesio sam, bolje reći poravnao zidove i na taj način dobio pravilniju konstrukciju u koju ćemo staviti elemente i opremu.
Kod ulaza sa desne strane postavio sam dva separea koja bi zatvorio i sa stropne strane, od njih bi stvorio zasebne, privatne dijelove, ali ne toliko da se zatvaraju, već da je svaki od njih u svojoj ˝kućici˝.
Preko njih na drugom zidu postavljen je pomoćni šank i na taj način sam oslobodio većinu prostora kod ulaza s obzirom da bi tu mogla biti relativno velika frekvencija ljudi. U nastavku, sa desne strane postavio sam šank i to podijeljen na dva dijela sa ulazom u sredini kao bi osoblje moglo opsluživati goste nesmetano sa jedne i sa druge strane. Naravno, iza šanka sam iskoristio prostoriju za skladište/pomoćnu prostoriju, koja se po potrebi može i prenamjeniti i u neku malu kuhinju za pravljenje sendviča ili nečeg sličnog. Sa lijeve strane, preko šanka postavio sam klupicu uz zid i stolove jer je to najoptimalniji način da se iskoristi prostor, ali i da se dobi određen broj sjedećih mjesta. Između tog dijela i onog sa pomoćnim šankom, u već predefiniranoj prostoriji postavio sam ženski i muški WC. Kroz prolaz se ulazi u mali pred hodnik i sa jedne strane je ženski, a sa druge strane muški WC. Oni su relativno veliki, ali tako nam nalaže taj prostor.
Razmišljajući kako riješiti priču u zadnjem dijelu lokala, odlučio sam da nema smisla stavljati neke VIP prostore, koji su toliko popularni sad u barovima, već otvoriti cijeli lokal za komunikaciju i druženje. Jednostavno sam postavio 4 stola i oko njih stolice, neformalno, jednostavno i funkcionalno. Gost uđe, uzme stolicu ukoliko je ona slobodna i sjedne za stol koji mu odgovara. Vrlo otvoreno i opušteno.

Sa istom mišlju pala mi je na pamet i vizualna komponenta prostora. Nisam ti želio ništa komplicirat, Pošto nema prozora, zidove bi ostavio u bijeloj boji (iako nije ni toliko važno, rasvjeta će to pokriti), u kombinaciji sa nešto tamnije sivim velikim pločicama na podu. Pod velikim, mislim na one dimenzija 600×1200 mm. Na crtežu sam postavio iste po cijelom prostoru, no to bi se možda moglo i promijeniti ukoliko će se ozbiljnije pristupiti projektu. Na sve to stavio bih i neke elemente u dekor drva, recimo johe ili kruške ili tamnije močenu brezu, i to ponajprije mislim na pomoćni šank, okvir separea, okomite detalje šanka i slično.
Kao fokus cijelom prostoru i određeni identitet (ne znam da li ste razmišljali o imenu lokala, ali možda bi i tu mogli nešto zaokružiti – u stvari, ne da bi mogli već bi i MORALI), ali za sada je ideja da se umjesto kupljenih stolica izrade mali taburei ovalnog oblika (imam ja ljude koji to mogu izraditi) i oni bi se mogli obući u tkaninu određenih boja koja se može skidati i prati. Osobno bi izabrao dvije osnovne boje – žuta i zelena, a sa još jednom do dvije boje bi pokušao napraviti malu razliku između prvog dijela i stražnjeg dijela lokala.
Zidove sad, na žalost ne mogu komentirati jer bi trebao vidjeti prostor, kao i dispoziciju i odabir rasvjete. Ali u svakom slučaju išla bi LED rasvjeta kojom bi pojačali efekt i mogli stvorit atmosferu.

Što se tiče samog projekta, ali i izvedbe kompletnog interijera, slobodno me kontaktiraš, možemo se dogovoriti i po sistemu ˝ključ u ruke˝.

….

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 2 komentara »

2 odgovora

  1. nail piše:

    moze li mi neko stavit stranice na kojim mogu da vidim neke kafice kako su sređeni,.

  2. Neermina piše:

    i meni treba pomoc oko uredjenja prostora za kafic a tek sam ga uzela,,,do sada je tamo bio restoran a sto je zanimljivo je da je to stari kazun veliki, kojeg treba uklopiti u moderno, a koga god sam pitala traze jako puno novaca za ideju samo:((
    ja imam viziju, zelim puno svjetla i minimalisticki sank, ali nisam u mogucnosti uloziti puno u to jer sam uzela samo jednu godinu u najam,,,,a zelim sve preurediti. vec smo sve zidove unutarnje polupali i keramiku ruznu neku koja je bila….na podu su pločice ja bi stavila laminat, i tako…
    ako ste zainteresirano pomoci molim Vas javite;) hvala

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.