… o uređenju unutarnjih prostora


90 kvadrata novog životnog prostora

25. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

u potkrovlju novoizgrađene kuće imamo stan od 85 m2. Na tlocrtu se može vidjeti da u njemu nema nosivih zidova. Željeli bismo imati 3 spavaće sobe (manjih dimenzija), dnevnu sobu, kuhinju s blagovaonicom, kupaonicu, malu radnu sobu i smočnicu. Budući da bismo željeli optimalno iskoristiti prostor molimo Vas za savjet o rasporedu prostorija i preporuku za boju i vrstu podova. Hvala!

Poštovani,

koliko sam uspio izmjeriti, stan je površine 90 m2. Iako u tu površinu, teoretski bez problema mogu stati sve prostorije iz vašeg zahtjeva, malo sam se namučio da ih sve postavim u neku varijantu kako bi dobili funkcionalnost, ali, naravno i estetsku vrijednost. Razlog tome su već definirani elementi kao npr. dispozicija i broj prozora, ali i odvod kanalizacije. No, bilo kako bilo, vaš slučaj je riješen na slijedeći način:
Kod ulaza sam ostavio ulazni hodnik u koji je smješten garderobni ormar i ogledalo. Primječujete da ima dosta prostora i to je stoga da, prilikom ulaska, steknete dojam prostranosti. S druge strane, ni u jednom trenutku ta površina ne utječe na smanjenje drugih, funkcionalnih jedinica u bitnoj mjeri.
Sa lijeve strane od ulaza postavio sam spremište i ta prostorija je čisto funkcionalna.
Kako vidite na slici, odijelio sam cijeli stan na dnevnu i noćnu zonu. Tlocrtna dispozicija, raspored i broj prozora već prije spomenuta pozicija kanalizacije i naravno zadovoljavanje vaših zahtjeva uvjetovali su
pozicije ovih dviju zona.
Dnevnu zonu sam izveo na način da su kuhinja i blagovaona spojeni sa dnevnim boravkom, a kako u radnoj sobi treba dovoljno svijetla, od nje su odvojeni samo staklenom stijenom. Pošto je jedan od zidova u tom djelu (zid na kojem je TV) visine 1,2 m, tako bi se i trebalo postaviti (isprojektirati) i drveni element (ukoliko ćete ga imati). Ovisno o kutu kosine, moguće je izvesti kliznu varijantu staklene pregrade, a ukoliko je to nemoguće, obična vrata sa staklom imaju istu ulogu – propustiti određenu količinu svijetla u dnevni boravak.
Kod kuhinjskog dijela koji je izveden u ˝L˝ obliku dolazi također malo svijetla. Blagovaonički dio za 6 osoba (izvlačni stol po potrebi i za više ljudi) opostavljen je u sredinu kako bi oko njega nesmetano tekla komunikacija.
Druga polovica stana je donekle određena zahtjevima u kombinaciji sa postojećim stanjem. Tri spavaće sobe, tri prozora. Računica je laka. S time da je položaj kupaonice i WC-a donekle definiran.
Bitno je bilo samo izvesti dimenzije prostorija kako bi bile odgovarajuće naspram opreme koja se u njih ugrađuje/postavlja. Kako vidite ulazi u sobe su sakriveni od dnevne zone i ulaza pregradnim zidom koji sa druge strane ima ugradbeni ormar po cijeloj visini. Tako dobivate još više mjesta za pohranu. Alternativno tome i ukoliko vam nije potrebno toliko ormara, jedna niža komoda ispod sa slikom većih dimenzija iznad bi morala napraviti dobar dojam.

Što se tiče boja podova i zidova stvar je slijedeća. Ukoliko želite dobiti elegantan interijer (a sa time na umu sam i pokušao izvesti ovaj prostor) definitivno se fokusirajte na 3 osnovne boje: oker (cappucino, boja pijeska…), tamno siva i bijela. S time da svi zidovi neka ostanu bijeli, a ove dvije neutralne boje postavljajte na podove i u detaljima. Tako pod u hodniku, kuhinji i blagovaoni neka bude od keramičkih pločica svijetlijih tonova (pošto tu ne dopire puno svijetla) i velikih dimenzija. Tu je vrlo bitan odabir vrste keramike jer ukoliko pogodite biti ćete više nego zadovoljni efektom. U dnevnom dijelu i radnoj sobi se vežite na te pločice parketom u relativno tamnijoj nijansi (nemojte koristiti svijetle tonove, natur tonove, wenge tonove…), ali ipak ostavite da se vidi anatomija i struktura drva od kojeg je parket izrađen. Pokušajte razmišljati i o daščanim podovima (seljački pod) kojeg ćete tretirati voskanjem ili uljanjem kako bi dobili određeni površinski efekt.
U spavaće sobe stavite tepisone po cijeloj površini I to što jednostavnije, bez nekih detalja ili šarenila (osim ako ih izrađujete po narudžbi sa definiranim šarama). Predlažem da budu u sivoj varijanti, a možda i u boji pjeska, ovisno o ostalim elementima u sobi.
Pokušajte izbjeći jeftine i netrajne materijale na podovima – koliko god mislili da su oni privremeni, oni to nikad nisu. Podovi su jedan od detalja u koji je dobro uložiti.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.