… o uređenju unutarnjih prostora


Odvažno je za odvažne

28. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

Planiram kupiti jednosoban stan u Zagrebu i jedna od ponuđenih ima vrlo dobre uvjete, ali mi se čini da je raspored relativno nezahvalan. Budući da mi je ovo vrlo važna investicija, nebi htio kupiti ˝mačka u vreči˝. Od investitora sam dobio nacrt stana koji je sad u roh bau stanju. Kako čitam vašu kolumnu skoro svaki tjedan, mislio sam da mi možda vi možete pomoći.
Stan ima 34 m2, 4×8,5 m. Visina je 2,6 m. Prozori su na visini od 90 cm.
Problem mi stvaraju fiksni zidovi koje ne bi rušio radi investicije. Tako da bi to trebalo ostati.
Voda je postavljena na krajnjem lijevom i krajnjem desnom zidu, s time da je kanalizacija u desnom dijelu ispod prozora. To bi također trebalo ostati.
Stan je predviđen za jednu osobu. Također je jedan od uvjeta da u njemu bude jedan konkretniji radni dio pošto dosta posla odrađujem kod kuće na računalu.
Preferiram moderniji stil u stanu i jednostavan.
Nadam se da nećete imati puno problema.

Iskreno zahvaljujem,

Tomislav P.

Poštovani,

U vašem slučaju baš ti zidovi zadaju najviše muke, ali mislim da sam uspio doskočiti i tom problemu. Kako je sam prostor definiran u tri dijela, pokušao sam svaki od ta tri dijela staviti u neki kontekst, ali i u međusobni odnos. Logično bi bilo da je u jednom dijelu dnevna soba i spavaći dio, u drugom kuhinja i blagovaona, a u trećem kupaonica sa wc-om. Međutim, na taj se način nebi prostor iskoristio na najbolji način. Rekli ste da ste pobornik modernog stila. Usudio sam se pretpostaviti da pod pojmom ˝stil˝ ne mislite samo na boju ili dekor namještaja i opreme, već i općenito, na moderniji stil života. Sa tom pretpostavkom odlučio sam izvesti određenu ˝rošadu˝ funkcionalnih zona u stanu i dobio slijedeće riješenje:
kad uđete u stan vidite dnevni boravak i blagovaonu. Sam dojam koji ovakva dispozicija ostavlja je da je to mnogo veći prostor nego što on, u stvari jest. U tom središnjem dijelu je također i garderoba (u
sklopu elementa za dnevni boravak), mini biblioteka (kod prozora) i manji element/komoda za cipele.
Sa desne strane postavio sam kuhinju kako je to i prije zamišljeno, ali uz nju nisam vezao blagovaonski dio jer mi se činilo da bi on mogao biti malo otvoreniji, prozračniji (zato sam ga i postavio u glavni dio). Umjesto toga, u taj sam prostor postavio radni dio koji vam je potreban. Sasvim dovoljno prostora za konkretan radni stol za računalo, sa ladicama, a sa lijeve strane ugradbeni ormarić ili pak otvorene police za spise ili neke druge materijale. Također, taj dio je dovoljno diskretno postavljen, ali više nego dovoljno svijetao. Kuhinja u ˝L˝ obliku daje vam sve što je potrebno, dovoljno mijesta za rad, ali i za sve kućanske aparate. Treći dio je najzanimljiviji, ili ako hželite neuobičajeniji.
U trećem dijelu sam spojio kupaonicu i WC sa spavaćom sobom. Prvi dojam takvog rasporeda sigurno vam nije sjeo (čak je i meni trebalo neko vrijeme da si to posložim), međutim, stvar je sasvim logična. Spavaći dio nam služi za spavanje. U ovoj varijanti spavaćeg dijela on nema tendenciju da se u njemu gleda kasnonoćni program ili pak da se u njemu jede. On isključivo koristi za spavanje. Izabrao sam ou soluciju jer je njena alternativa spavanje na izvlačnom trosjedu što, za zdravlje, nikako nije dobro riješenje. Postavio sam krevet širine 140 cm, pto je, načelno dovoljno i za dvoje ljudi. Dakle, najneuobičajenija je stvar ta da se u spavaći dio ulazi kroz kupaonicu! Čudno?? Pa ni nije, s obzirom da je kupaonica zadnja prostorija koju posjećujete prije nego legnete. I prva nakon što ustanete. Kao što rekoh prije, stvar je sasvim logična. Kupaonicu i spavaći dio odvojite staklom, običnim prozirnim staklom. Na taj ćete način dopustiti prirodnom svijetlu da ujutro uđe u vaš krevet, a i dat ćete svim vašim gostima zanimljiv pogled pri njihovom posjetu vašoj kupaonici.
Za najbolji učinak, stavite bijele (i što glađe) zidove, na pod postavite drvene daske (seljački pod) u tamnijoj smeđoj varijanti i što prirodnijeg izgleda (neka ne bude I. Klasa), tretirajte parket voskanjem ili uljanjem, dajte mu mat ili pak baršunasti sjaj površine. Namještaj neka bude sav u jednoj boji (također odgovara bijela), a ostali elementi (pogotovo tekstilni) neka budu u nekoj življoj varijanti. Desno od ulaznih vrata postavite umjetničku sliku.
Jednostavno, učinkovito, elegantno, moderno i …. odvažno!

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.