… o uređenju unutarnjih prostora


Novi raspored elemenata u dijelu kuće

29. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

U procesu smo gradnje kuće koja je skoro pri kraju. Sada dolazimo do faze u kojoj moramo odabrati kompletnu unutarnju opremu, a vezano uz to imamo i jednu dilemu. Prema nacrtu arhitekte, u dijelu kuće gdje se nalazi blagovaona i dnevni boravak predviđen je (a i izveden) kamin. Arhitekta je predvidio također da uz kamin bude postavljen i blagovaonski dio, a dnevni boravak u drugom dijelu.
Nekako nismo zadovoljni tim riješenjem pa bi htjeli čuti i vaše mišljenje u vezi toga. Da li mislite da je to najbolje riješenje ili bi, po vama bilo moguće nešto promjeniti.
Blagovaonski stol je za 10 ljudi.
Nacrt šaljemo u privitku.

Hvala unaprijed,

Željka Mihoković

Poštovani,

Pretpostavljam da je arhitekta imao u glavi jednu varijantu i kao takva ona odgovara. Naravno, jedna je stvar predvidjeti samo mjesto za određene elemente, a druga je stvar elemente koji su definirani postaviti u prostor. Ukoliko vam odgovara da kamin bude u blagovaoničkom dijelu, tada je dispozicija arhitekte sasvim u redu.
S druge strane i iz moje osobne vizure, kamin stoji na, uvjetno rečeno, čudnom mjestu s obzirom na tlocrtnu dispoziciju funkcionalnih zona. Čini mi se logičnije da je on dio sklopa dnevnog boravka nego blagovaonice (osim ako to nije bio vaš zahtjev, naravno). U tom kontekstu, pokušao sam izvesti nešto drugačiju varijantu dispozicije elemenata i samih funkcionalnih zona dnevnog boravka i blagovaone.
U dijelu u kojem je prvobitno bio postavljen dnevni boravak, ja sam postavio veliki blagovaonski stol i sa tim elementom do kraja definirao taj dio. Sredina stola nije točno na sredini prostorije već je postavljena tako da sa ulaza (hodnika) stol djeluje simetrično, odnosno pozicionirano po sredini. Na taj način se otvara nešto prostora na zidu na kojem je prozor i u tom djelu sam predvidio malu biblioteku sa dva ormara i dijelom za čitanje/druženje/opuštanje.
Pošto je i s jedne i sa druge strane prolaza iz hodnika u blagovaonu nosivi stup, srušio bi zidove (s jedne strane je niski zidić, a s druge strane (kod kuhinje) zid od poda do stropa) i na taj način još više otvorio cijeli prostor. Na mjesto gdje je nekad bio niski zidić postavio bi dvosjed/fotelju ili krak kutne garniture (kao na slici) u niskoj izvedbi. Na drugoj strani prolaz sad može služiti kako bi se skratila komunikacija između kuhinje i blagovaonskog dijela.
Kamin je, u ovom slučaju postao dio sklopa dnevnog boravka, funkcionalan je i siguran (dovoljno je mjesta između kamina i namještaja). Fokusni element dnevnog boravka je, očekivano TV i on je postavljen u prostor te na neki način djeli cijelu prostoriju. Trik je u tome da se element za TV izvede u otvorenoj verziji kako nebi imali dojam zatvorene pregrade. Na taj se način vizualno ne gubi nimalo prostora, a koristi se onoliko koliko nam je potrebno.
Primječujete da sam postavio niske žardinjere sa cvijećem ispod polukružnih prozora. To je, naravno izborno, ali, po mom mišljenju, ukoliko se dobro izvede, može imati veliki učinak na sam izgled cjelokupnog prostora.

www.estetikheretik.com

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.