… o uređenju unutarnjih prostora


Kuda sa krevetom

30. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

Imamo stan od 72 m2 i muku mučimo sa rasporedom elemenata. Do sada smo imali čistu situaciju – suprug i ja u spavaćoj sobi, a dvoje djece u svojoj dječjoj. Međutim kako djeca rastu tako je došao trenutak da svaki od njih želi i treba imati svoju sobicu. Odlučili smo malo promjeniti raspored u dnevnom boravku, ali nikako da dobijemo željeno riješenje. Prioritet nam je da spavamo na normalnom krevetu, a ne na garnituri na razvlačenje. Tim više što smo nedugo kupili novu garnituru koju ne bi mjenjali. Nismo sigurni kako postaviti elemente jer bi željeli da bračni krevet što manje dolazi do izražaja (ipak je to dnevni boravak).
Također bi u dnevnom boravku trebao biti mali radni dio za računalo. Malo smo i ograničeni sa postojećim elementima jer je kutna garnitura dimenzija 330×215 cm.
Ukoliko ćete uspjeti, pokušajte nam vi rasporediti postojeće elemente u kombinaciji sa nekim novima kako bi dobili što bolje iskorištenje prostora.

Hvala unaprijed,

Jasminka Pranklin

Poštovani,

S obzirom na vaše postojeće stanje koje imate u boravku i s obzirom na dimenzije elemenata koji moraju ostati dobio sam jedno riješenje koje će vas, nadam se zadovoljiti.
Dnevni boravak je pravokutnog oblika sa prozorima (staklenom stijenom) samo na jednom zidu. Takva situacija nam drastično smanjuje broj upotrebljivih riješenja što se tiče vašeg prostora, međutim jedno se nameće sasvim logično.
Kod ulaza i iza klizne stijene postavio sam radni dio. On je mali i, u stvari ovisi o širini koje će nam ostati kada postavimo primarnije elemente – krevet, pregradni zidić te, već postoječu garnituru.
Baš ovaj potonji spomenuti element je i centralni dio ove funkcionalne zone. Tako da on i stoji na sredini prostorije, a preko njega na suprotnom zidu je postavljen element dnevne sobe sa TV-om.
Krevet koji je, u biti i glavni predmet ovog savjeta(ovanja), postavljen je u krajnji kut. Iako je na tom mjestu trenutno postavljen radijator, to se nekako nameće kao najlogičnije mjesto. Na crtežu je nacrtan radijator na postojećem mjestu, no međutim predložio bih da ga pomaknete na neku drugu lokaciju kako bi njegova iskoristivost, a što se tiće kompletnog prostora, bila što veća, ali i zbog toga jer nikad nije ugodno spavati tik do grijačeg tijela.
Između kreveta i kutne garniture postavite zidić određene visine (koja će se prilagoditi visini naslona ili jastuka kutne garniture). Na njega i do stropa postavite staklene (mutne) ploče u kliznoj varijanti . Širina zidića je otprilike 2 metra. Između stakala ostavite razmak od cca 15-20 cm i u njega instalirajte halogenu rasvjetu na donjoj strani u rasteru od nekih 50 cm. Između halogenih žarulja tada postavite ili žive visoke i tanke biljke ili pak neke elemente mrtve prirode. Pri prolasku dnevnog svijetla kroz staklo, predmeti unutra će tvoriti sjenu koj će davati poseban efekt cijelom interijeru. A u nočnim satima kada če iz stjene dopirati atmosferična rasvijeta iz halogenih žarulja, dobit ćete pak poseban, romantičan efekt.
Uz to, u zidiću, ali sa strane gdje je bračni krevet, izvedite police koje će vam služiti kao noćni ormarić.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 1 komentar »

jedan odgovor

  1. tina piše:

    poštovani imamo mali problem sa manjkom prozora u stanu i sa svjetlosti u slučaju pregrađivanja dnevnog boravka u 2 spavaće sobe jedna od soba bi nam bila bez prozora,mi smo to nekeko pokušali sami smisliti što bi napravili sa staklenom stjenom s mogućnosti jednog dijela otvaranja i naravno mutno staklo,al stručni savjet bi nam svakako više dobro došao.Hvala!!!!

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.