… o uređenju unutarnjih prostora


Preraspored prostorija u novogradnji

30. 10. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

U procesu sam kupnje stana u novogradnji u Čakovcu. Dobio sam tlocrt jednog koji me zanima, ali mi ne odgovara raspored prostorija. Stan je površine 52 m2.
Trenutno živim sam pa mi je od prostorija potrebna jedna spavaća soba (koja je predviđena za dvoje ljudi) i dnevni boravak. Htio bih da je dnevni boravak spojen sa kuhinjom ako je to moguće.
Na mom tlocrtu mi se čini da ima puno prostorija. Molim vas da mi date neki savjet i u vezi toga.
Visina stana je 2,6 m, a zidovi, koliko znam nisu nosivi (osim vanjskih).
Nadam se da ćete uspjeti dobiti dobro rješenje.

Hvala.

Tomislav

Poštovani,

Slažem se sa vama kada kažete da vam se čini da ima dosta prostorija.
Prema vašim zahtjevima posložio sam dispoziciju na slijedeći način:
Ulaz je, naravno, ostao na istom mjestu, ali tendencija cijelog stana je prebačena na suprotnu stranu nego u prijašnjoj varijanti. Razlog tome jest što ulazna vrata stoje više na desnoj strani (kada gledate od ulaza) pa mi se činilo tu logično postaviti kupaonicu i WC, a veči prostor ostaviti za primarnije prostorije. U sadašnjoj varijanti, koliko vidim, imate 2 školjke za WC što apsolutno nije potrebno, pogotovo ako živite sami ili sa partnericom/om. Isto tako čini mi se da nije ni potrebna posebna prostorija za bojler i mašinu za pranje rublja, več se to može riješiti na druge načine. Bojler i malu ostavu sam postavio u novoizgrađenu nišu, zatvorio ih vratima i dobio estetskiji privlačniju varijantu. Tim više što se ona slaže sa ostalim elementima u interijeru. Mašinu za pranje rublja postavio sam, klasično, u kupaonicu jer u njoj ima dovoljno prostora.
U nastavku sam postavio kuhinju na jednom zidu i ona je dužine 3,2 metra, što je po nekim predviđanjima sasvim dovoljno za dvoje ljudi. U cjelini sa kuhinjom nalazi se blagovaonički stol sa 4 stolice koji se može razvući u stol za osmero. On ujedno i vizualno razdvaja prostor kuhinje i dnevnog boravka. Budući da imamo otvore na 3 od četiri zida glavne prosotrije postavio sam sjedeći element u sredinu prostorije, ali na sasvim dovoljan razmak od elementa sa TV-om. Između njih, na zidu su balkonska vrata koja si također i površina kroz koju dolazi dnevna svijetlost.
Iza sjedećeg elementa postavljena je niska komoda, a nasuprot nje, u uglu biblioteka ili otvoreni ormar za odlaganje. Fotelja u ovom slučaju ima funkciju elementa za relaksaciju i odmaranje.
U tom djelu prostorije se također nalaze i vrata koja vode u spavaću sobu. Ona je dovoljnih dimenzija, također ima izlaz na terasu, a izveo sam i vrata koja vode iz spavaće sobe direktno u kupaonicu kako bi se taj put maksimalno skratio.
Što pak se tiče materijala, boja i dekora, i tu ostajem kod svojih prijedloga. Tako izveden stan djeluje moderno i nikako nemožete pogriješiti ako ga simplificirate. Bijela neka prevladava, podne obloge neka vam budu u što prirodnijem drvnom dekoru, elementi neka budu jednobojni, ali da nijansom pašu u spektar koji ste odabrali. Možete se poigrati dekoracijama kao elementom identiteta prostora. Isto tako, nije na odmet postaviti na zidove umjetnička djela, ali i tu pripazite da ona budu u skladu sa ostatkom elemenata i da njihova kombinacija nije preeklektična.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.