… o uređenju unutarnjih prostora


Moderna garsonjera

04. 11. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

pratimo vašu kolumnu već duže vrijeme i sviđa nam se kako ste riješili neke male stanove. I sami imamo jednu garsonjeru u koju bi htjeli useliti, ali nismo sigurni kako da riješimo njeno namještenje.
Nacrt šaljemo u privitku. Cijela garsonjera ima 33 m2, a najveća prostorija 25 m2. Kupaonica je posebno, a tu je i još mali hodnik kod ulaza.
U garsonjeri bi živjelo dvoje ljudi (cura i ja), a htjeli bi moderan stil uređenja.

Unaprijed hvala,

Nenad i Ana

Poštovani,

U vašem slučaju radi se o 25,00 m2 životnog prostora. U jednom od prijašnjih članaka sam napomenuo da je u prostor te veličine moguće postaviti život za dvoje ljudi, međutim potrebno je malo drugačije sagledati stil života i malo se otvoriti prema novim i modernijim stvarima. Usuđujem se pretpostaviti (a i sami ste napomenuli da želite moderan stil) da vi i jeste otvoreni prema nekim novim riješenjima. Stoga sam izveo vašu garsonjeru na slijedeći način:
Vrata koja vode u glavnu prostoriju sam pomaknuo da nekih 70 cm od zida kako bi dobio potrebnu dubinu za postav kuhinje koja se proteže po lijevom zidu. Dijagonalno od nje (od ulaznih vrata) postavio sam mali radni dio ispod prozora koji se direktno veže na krevet dimenzija 160×200 cm. Krevet bi bilo dobro postaviti na neki podest kako bi se iskoristio volumen ispod njega i tu se mogu postaviti neke velike ladice ili nešto slično. Iza uzglavlja stoji garderoba i ona se sastoji od 2 ormara u kutu te tvori cjelinu između kuhinje i spavaćeg dijela.
Na taj smo način dobili središnji dio površine 13,00 m2 i u njega sam postavio elemente dnevne sobe.
Fokusni element u tom dijelu jest stolić koji bi morao biti podizni kako bi sa njim mogli tvoriti i blagovaonski dio po potrebi. Blagovaonske stolice mogu stajati po prostoru, mogu biti složive ili pak sklopive.
Detalj koji tvori identitet cijele prostorije i cijelog stana, ipak su paravani koji se mogu pomicati po šinama na podu i na taj način tvoriti različite vizualne slike prostora. U jednom trenutku može biti otvoren radni dio, dok u drugom može biti otvorena kuhinja i dio spavaće sobe. Na taj se način pridonosi dinamičnosti i zanimljivosti malog interijera. Na crtežu primječujete radijus između kuhinje i garderobe, a to je stoga jer bi se jedan paravan morao moći okretati i on se, u stvari može primjeniti i na jednoj i na drugoj strani.
Sukladno sa svim tim detaljima i identitetom, predlažem minimalistički stil, jednostavne linije, kombinaciju maksimalno 3 boje/nijanse i drveni pod (isključivo parket). Zidovi i paravani neka budu bijeli ili prljavo bijeli. Paravane možete izdekorirati i ilustracijama, ali pri tome pripazite da ne pretjerate sa elementima koje ne odgovaraju prostoru.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.