… o uređenju unutarnjih prostora


Jeftina adaptacija

10. 11. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

Odlučili smo adaptirati gornji kat obiteljske kuće u Čakovcu. Kuća je izgrađena u ondašnjem stilu, ali nam trenutno to ne odgovara. Površina stana je otprilike 57,00 m2, + dva balkona.
Od prostorija se tu trenutno nalaze 3 sobe, kupaonica, spremište i hodnik. Na kat se dolazi pomoću stepenica iz donjeg dijela kuće, a isto tako se odlazi na tavan.
Pošto bi htjeli odvojiti katove, razmišljali smo da nam pomognete izvesti vanjski, posebni ulaz-stepenište.
Trenutno nam je potrebno neko riješenje sukladno sa financijskim stanjem koje nije sjajno.
Od prostorija bi htjeli dnevnu sobu i to da se ona nalazi na južnoj strani (budući da tamo ima najviše svijetla), kuhinju i blagovaonu, spavaću sobu, kupaonicu i radni dio.
Također bi htjeli da se stepenište po mogućnosti zatvori, ali da ipak ostane mogućnost prolaska na tavan.
Nacrt i mjere šaljemo u privitku.

Unaprijed hvala,

Igor i Romina

Poštovani,

U vašem slučaju, uspio sam ispuniti sve vaše želje, a što se tiče vaših mogućnosti, oni su mi nepoznanica, to ćete sami vidjeti.
Ulaz na kat kuće sam postavio na zapadnoj strani, bočno s obzirom na pročelje i ulazno stepenište se veže na postojeći balkon. Iz njega se ulazi direktno u glavnu prostoriju (dnevnu zonu), što bi mogao biti nedostatak, ali sam tome doskočio na način da sam nasuprot ulaznih vratiju postavio ugradbeni ormar po cijeloj visini prostorije. Na taj način dobijate ulazni prostor koji služi za dlaganje stvari, a i ograđuje sam ulaz od ostalih funkcionalnih zona. Također, nakon ulaska u stan, smjer ugradbenog ormara definira vam prolaz prema kojoj zoni želite ići – kuhinji ili pak dnevnom boravku.
Kuhinja sa blagovaonicom je postavljena na zapadnoj strani iz razloga što je tu zid sa instalacijama. Pošto je zahtjev da se gleda i na financijsku konstrukciju, smatram da je takvo preliminarno riješenje logično. S druge strane, neka vas to ne spriječi da sami pokušate potražiti ponude od vodoinstalatera kako bi, eventualno dobili alternativno riješenje (i cijenu) u slučaju da se kuhinja stavlja na istočnu stranu (gdje je, u našem slučaju dnevni boravak).
Između kuhinje i dnevnog boravka nalazi se niski zidić (koji stoji okomito na ugradbeni ormar). Sa jedne strane zidića stoji niski element iznad kojeg je postavljen TV i on se, logično veže uz dnevni boravak. Sa druge strane zidića, postavite komodu sa ladicama ili neki drugi komad namještaja (ili pak nešto treće, ovisno o funkciji koju želite).
U nastavku stana, prolazite kroz hodnik kako bi došli do kupaonice sa WC-om. Ona ostaje na postojećem mjestu. Na kraju stana gdje je sad jedna velika prostorija, izveo sam dvije manje prostorije prema zahtjevu. Radna soba jest ona koja gleda na zapadnu stranu kako bi kroz cijelo popodne danje svijetlo dopiralo u nju, te kako bi imali izlaz na balkon.
Spavaća soba je, nesretno, postavljena na sjevernoj strani i, pošto taj dio nema prozora, morat ćete napraviti otvor na zidu kako bi i u nju dopiralo danje svijetlo. Eventualno možete zamijeniti dvije potonje prostorije jednu s drugom, ali osobno mislim da je ovaj raspored bolji i logičniji s obzirom na situaciju.
Što pak se tiče zatvaranja stepeništa, tu nema nikakvih problema. Dio koji ide prema vašem katu zatvorite gipskartonskim pločama sa izolacijom, a ukoliko dio koji vodi na tavan mora biti prolazan, izvedite klizna vrata i na taj čete način dobiti najbolji rezultat.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.