… o uređenju unutarnjih prostora


Novo ruho bungalova

13. 11. 2009. admin

_staro stanje_

Poštovani,

Imamo mali stan u bungalovu koji se sastoji od 4 takva stana. Htjeli bi ga adaptirati da dobijemo bolji raspored, ali nismo sigurni kako to učiniti. Sada imamo dvije prostorije i kupaonicu sa WCom, te mali hodnik kod ulaza. Razmišljali smo i htjeli bi dobiti odvojenu spavaću sobu (makar i manjih dimenzija, samo da bude odvojena), a kuhinja i dnevni boravak mogu biti u jednoj prostoriji.
Površina stana je 29,00 m2, a visina 2,42 m. Nosivi zidovi su samo vanjski. Planiramo raditi i nove instalacije tako da možete i drugačije rasporediti prostorije nego su sada.

Hvala,

Hajdinjak M. i F.

Poštovani,

Garsonjera (ili jednosobni stan) površine 29,00 m2, je minimalna za život dvoje ljudi. Sa tom idejom, pokušao sam stvoriti tlocrtnu varijantu kako bi što bolje iskoristio prostor koji se koristi u dnevnoj varijanti (dnevni boravak, kuhinja i blagovaona) dok sam, prema vašem prijedlogu, spavaću sobu minimalizirao pri čemu na nije izgubila ni na funkciji, ni na komociji.
Pri samom ulasku u stan, pogled vam seže po cijeloj dnevnoj zoni, pošto sam postavio (žuti) zid na visinu od 1,2 m kako bi on fizički odjeljivao ulazni hodnik i dnevni boravak, te kako bi se cijeli prostor činio prostranijim. Odmah sa lijeve strane sam postavio mali plitki ormarić za cipele, kao i vješalicu za jakne i kapute. Već prije spomenuti dnevni boravak sam ostavio na mjesto gdje je prije bila kupaonica, te je on, načelno, izveden kao entitet, sam za sebe u odnosu na ostale funkcionalne zone. No, baš radi niskog zidića, on se uklapa u cijeli prostor i sa njime tvori jednu zaokruženu cjelinu. U njemu je postavljen trosjed na razvlačenje, sa stolićem i elementom za TV. Element može biti nizak u modernoj varijanti, ali moj prijedlog je da ga izvedete po cijelom zidu (ne kupovni i dosadni regali) kako bi na taj način dobili što više prostora za odlaganje (sa čim ste, u stvari, u deficitu). U dnevni boravak se također može implementirati i manji puf za sjedenje, dok za veliku fotelju, ipak nema mjesta.
Kuhinja u jednoj liniji, dužine 2,6 m, ima dovoljno prostora za sve elemente koji su potrebni, a blagovaonski dio je postavljen na suprotnoj strani, ispod prozora. Stol dimenzija 90×90 cm, koji se može izvući na 180×90 cm je sasvim dovoljan da se mogu pripremati obroci za čak 8 ljudi.
U drugom dijelu stana, postavio sam spavaću sobu, logično, na stranu koja ima prozor. Krevet je postavljen do zida, što nije idealna situacija, ali je, s obzirom na okolnosti sasvim primjerena. Komoda kraj kreveta je izvedena sa ladicama i služi vam za odlaganje manjih stvari. Također, krevet izvedite malo povišen i ispod njega postavite ladice kako i iskoristili i taj prostor. Primjećujete da nisam postavio klasični garderobni ormar. Njega, u stvari ni nema, već sam elemente ormara predvidio na zidu iznad uznožja kreveta. Postavite elemente (za vješanje košulja, kaputa, hlača i sl.) do stropa, ali pripazite da ostavite dovoljno mjesta iznad uznožja za noge prilikom spavanja ( min 45 cm). Ako postavite krevet na visinu od 65 cm, sa 45 cm razmaka do donjeg dijela visećeg ormara, dobivate visinu od 130 cm, što, u stvari i jest u standardima za visinu ormara za vješanje.
Kupaonica je postavljena na drugo mjesto naspram prijašnje situacije i izvedena je tako da ima sve potrebne elemente, a kada je uzidana po cijeloj širini prostorije, te može služiti i kao tuš kabina, ali i kao manja kada za kupanje.

Na pod stavite parket u srednje tamnom drvnom dekoru, a namještaj izvedite u bijeloj, prljavo bijeloj ili bež varijanti ili pak u boji bijele kave ili pijeska. Zidovi bi načelno mogli biti bijeli, ali, ukoliko želite malo oživjeti prostor bojama, stavite funkcionalne cjeline u posebne boje: niski zidić može biti u žutoj, zid kuhinje u jarkoj zelenoj, a zid dnevne sobe u crvenoj boji. Nemojte se bojati igrati i ukoliko ćete ići na varijantu s bojama, budite odvažni i stavite jarke i jake boje. Neka one govore svoj jezik.

www.estetikheretik.com

_novo stanje_

u kategoriji savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.