… o uređenju unutarnjih prostora


Studio u 38 m2

24. 11. 2009. admin

_ms01_

Budući da i sam imam neke osobne afinitete prema malim stanovima, kako u profesionalnom, tao i u privatnom pogledu, slijedeći me interijer, aimo reći, oduševio.
Radi se o stanu u podkrovlju površine 38 m2. Stanari nisu imali financijske mogućnosti za opremanje cijele kuće u kojoj se stan nalazi, pa su odlučili opremiti samo ovaj mali životni prostor.

Ideja je bila da se stan vizualno poveća, što je moguće više, tako da je dizajner, u suglasnosti sa klijentima, odabrao bijelu boju koja cijelom prostoru daje dodatnu dimenziju, kako u prenesenom, tako i u pravom smislu riječi. Svi elementi su pojednostavljeni i minimalizirani, sa tračkom retro štiha u vidu zaobljenih linija, stila određenih elemenata ili pak detalja. No, oni ne dominiraju prostorom. Njime dominira osjećaj mirnoće, čistoće i jednostavnosti. Toliko potreban u svakom domu. Dizajner je, također, veoma mudro iskoristio i volumen u samom vrhu krova postavivši na to mjesto bračni krevet/madrac i time dobio na proširenju donjeg, glavnog prostora, ali i na momentu intime prilikom spavanja. Po slikama primjećujete da je dodatni hendikep, ionako malog prostora kosina krova koja još više smanjuje volumen. I tome je doskočeno na jedan veoma inteligentan, ali i vrlo jednostavan način – stavljeni su veliki krovni prozori kojima se propušta ogromna količina prirodne svijetlosti u stan.

Pričajući s ljudima, hodajući po terenu i snimajući, zaista svakakve stambene prostore u ovim krajevima, pa i šire, moj zaključak je da većina ljudi ne shvaća koliko je, za zdrav i optimističan život potrebno, prije svega da se životni prostor dovede do stupnja ugode, što se definitivno ne postiže trpanjem mase stvari u njega, bezgraničnim kombiniranjem boja, dezena i dekora koji ni u najvećem ludilu ne idu jedna s drugom, kupovanjem jeftinih elemenata samo zato jer su na popustu, prihvaćanjem savjeta sa svih strana i od bilo koga, te na kraju krajeva ne razmišljajući o prostoru u kojem se boravi i živi. Svi mi imamo podsvjesni smisao za lijepo (a pod lijepo mislim smisao za ritam, ravnotežu, balans…), samo (pre)često dopuštamo da nam svijest i osobne nesigurnosti staju na put kod odlučivanja o estetici.
No, da se krivo ne razumijemo, svako od nas radi po svom nahođenju i svako od nas (navodno) zna što je za njega najbolje. Iako se ja ne slažem sa tom tezom, tolio sam je puta čuo da mora da je istinita. Nekom. I, bilo kako bilo, ostavljam vas za vašom vizijom, sa vašom idejom oko nje, ali i sa, naravno, vašim interijerom!

www.estetikheretik.com

_ms02_

_ms03_

_ms04_

_ms05_

_ms06_

_ms07_

_ms08_

_ms09_

2 odgovora

  1. gahanoholic piše:

    predobro! tocno ono sto mi treba!

  2. leoni piše:

    Kolika je cijena uredenja interijera?

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.