… o uređenju unutarnjih prostora


Vaša kupaonica – Vaše utočište

30. 11. 2009. admin

_vk01_

Bez obzira na veličinu i oblik vaše kupaonice, uvjek je možete dzajnirati kako bi ona bila skladna i kako bi se uskladila funkcionalnost sa određenim stupnjem ugode. Prekrasnu kupaonicu možete dizajnirati na više načina.

Ovdje ću vam opisati nekoliko detalja kako bi vam bilo jasnije koji postupci i koraci su nužni da bi izveli vašu savršenu kupaonicu. Ukoliko ćete imati na umu te detalje prilikom izvedbe ili adaptacije vaše kupaonice, zasigurno ćete biti zadovoljni, kako sa procesom, tako i sa produktom vašeg rada.

Izbor stila i dizajna vaše kupaonice
Na samom početku, dobro je izabrati stil kupaonice. Možete se odlučiti za rustikalni, klasični, moderni, minimalistički ili pak neki drugi stil, ali kada se odlučite za neki, nemojte skretati s puta, Svaki od njih ima svoje zakonitosti i svoja pravila, pa bi bilo dobro da se ih držite u što većoj mjeri.
U bilo kojem slučaju, dobro je početi sa odabirom WC školjke i umivaonika. Na tržištu postoji, zasigurno, nekoliko tisuća (u najmanju ruku stotina) modela, ali ono što je tu važno jest da odbrani elementi imaju neku poveznicu. Ukoliko niste sigurni da li ta poveznica zaovoljava, najbolje bi bilo da odaberete sanitarije iz iste kolekcije. Uz to, posebnu pažnju posvetite dimenzijama sanitarija u odnosu na dimenzije same kupaonice. Ne želite da one budu prevelike ili premale. Ukoliko kupujete i dodatne sanitarije kao naprimjer bidet, također gledajte da odgovaraju stilom ili da budu iz ite kolekcije.

Namještaj za kupaonice
Kupaonski namještaj je vrlo bitan čimbenik jer je obično jedan od fokusnih elemenata u interijeru. Stoga nije svejedno kakav namještaj odabrali. Pripazite se jeftinih pokušaja improvizacije modernih elemenata, ali se, isto tako, pazite i trgovačkih nebuloza koje vam nekad pokušavaju podvaliti. Kupaonica je jedna od prostorija u kojem je vlaga u zraku u visokm postotku, ali opet, s druge strane, nije prostorija koja je ˝pod vodom˝, pa je neke materijale moguće koristiti ukoliko su oni dobro izvedeni (npr. kvalitetni oplemenjeni iveral rubova obrađenih ABS trakom…). Kod odabira materijala za kupaonski namještaj potrebno je sagledati više zahtjeva: trajnost, kvaliteta, izgled, uvjeti eksploatacije, cijena…
Isto kao i kod sanitarija, odnos volumena namještaja i prostora, vrlo je važan. Nemojte trpati bezpotrebne glomazne elemente u kupaonice, pogotovo ako su one manjih dimenzija. Možete se poigrati i sa otvorenim elementima, policama, kukicama, vješalicama i slično. Dubine kupaonskog namještaja najčešće su manje, pa samim time i elementi ne izgledaju volumenski veliki.
Donje dijelove elemenata, ukoliko oni stoje na podu kupaonice pokušajte izvesti u varijanti sa metalnim nogicama (po mogućnosti aluminijskim), kako, u sličaju poplavljivanja ne bi došlo do oštećenja materijala koji nisu otporni na vodu.

Podne i zidne obloge
Što se tiče podnih i zidnih obloga, obično se u upaonice staljaju keramičke pločice. Danas postoje i razna druga riješenja kao što su lijevani podovi, razni premazi za zidove, boje, pa čak i tapete ili pak obloge od masivnog drva ili kompaktnih ploča. Bilo koju kombinaciju odaberete važno je samo da se držte nekih pravila: u male kupaonice nemojte polagati pločice velikih dimenzija, tamnih boja ili velikih uzoraka. Ukoliko želite pratiti moderne trendove, pokušajte ne naginjati ka šarenim kupaonicama, koristiti estetske elemente (bordutre, štukature i slično) ukoliko niste posve sigurni da one odgovaraju svim ostalim elementima u kupaonici i slično. Načelno postoji pravilo koje veli – što je kupaonica jednostavnija, to joj se diže razina elegancije. A kad pogledate prave, moderne kupaonice uvidjeti ćete da je to zaista tako.

Rasvjeta
Rasvjeta u kupaonici se projektira obično prema zahtjevima investitora ili pak prema prijedlogu dizajnera, nakon što se dobije projektni zadatak. U kupaonici je dovoljno glavno svijetlo i posebno osvjetljen dio kod ogledala. Uz to, ukoliko je tendencija korisnika da se stvori atmosfera prilikom korištenja kupaonice, mogu se postaviti i neki drugi izvori svjetlosti, kao npr. atmosferična kombinacja LED rasvjete ili pak točkasto postavljena rasvjeta u podu ili na nekim drugim pozicijama.

www.estetikheretik.com

_vk02_

_vk03_

_vk04_

_vk05_

_vk06_

_vk07_

_vk08_

_vk09_

_vk10_

_vk11_

_vk12_

_vk13_

_vk14_

_vk15_

5 odgovora

 1. Tereza piše:

  Ovo sve izgleda predobro:-)

 2. Lara Split piše:

  inace obozavam kupaonice, mogla bi ih satima gledat… ovo izgleda jako jako dobro… 🙂

 3. Dexter Achord piše:

  What a fantastic blog. I spend days on the internet reading blogs, about tons of different subjects. I have to first of all give kudos to whoever created your website and second of all to you for writing what i can only describe as an amazing post. I honestly believe there is a skill to writing articles that only a few posses and frankly you have it. The combination of informative and quality content is definitely extremely rare with the large amount of blogs on the internet.

 4. Lucien Fraunfelter piše:

  You have a fantastic blog here, very helpful. Very well written I shall be bookmarking the website and subscribing to your feed so i can regularly read articles of this quality.

 5. vozni red autobusa piše:

  neznam koja je bolja od bolje ,super primjeri

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.