… o uređenju unutarnjih prostora


Kuhinja – srce vašeg doma

07. 01. 2010. admin

Kažu da se u kuhinji provodi do 70% dnevnog vremena. Uzmemo li taj podatak sa zadrškom, opet je zaključak isti – ona je jedna od najvažnijih prostorija u stambenom prostoru. I po mom vlastitom iskustvu, jedna od najčešće spominjanih. Bilo kao predmet želja ako govorimo o dizajnu ili pak predmet neke situacije ili događaja.

Lijepa i velika kuhinja je san većine žena. U katalozima možete vidjeti savršene kuhinje, savršenih boja, dekora, savršenih kombinacija, aparata ili pak one sa savršenim čimegod! Izmame vam osmjeh na lice i žar u oku i na sekund vas omame, a onda brutalno vrate u realnost, kada shvatite da je takvu kuhinju nemoguće imati. Što zbog nedostatka prostora, nedostatka materijalnih sredstava ili pak nedostatka volje (što je, a možda bi se i začudili, vrlo često razlog).
Meni, kao dizajneru interijera, to je, donekle i smješno. Pretpostavljam da je, u ovom slučaju, večičina važna, ali siguran sam da nije sve u veličini. Ta imate hrpu ogromnih kuhinja koje ne liče baš na ništa. S druge strane, ukoliko se ona izvede sa stilom, ukoliko se ona implementira u vaš prostor, poveže sa ostalim zonama ili pak elementima u prostoru, drugim riječima, ukoliko se ona izprojektira kako spada, nedostatak njenih dimenzija, neće se ni primjetiti. A dobro projektirana kuhinja znači i da se iz nje izvuče maksimum.

Oblik kuhinje
Pri projektiranju kuhinje najvažnije je sagledati gabarite prostorije, raspored postojećih elemenata (vrata, prozori, komunikacija…) te uz to postaviti određene zahtjeve i pokušati ih riješiti što više. Naravno, postoje situacije (a takvih je, nažalost najviše) u kojima definitivno neki zahtjevi nisu mogući. Stoga bi bilo dobro da se zahtjevi rasporede po prioritetima. Na taj način, dizajner (ili vi sami, ako sami dizajnirate) može lakše razmisliti o problematici samog sistema.
Definitivno jedan od prvih koraka pri projektiranju kuhinje jest definiranje oblika drvenog dijela operativne zone. Što se toga tiče, kuhinje (govorimo o operativnom dijelu) dijelimo na nekoliko oblika:

Pravolinijska kuhinja – najčešći oblik drvenog dijela kuhinje, karakteristična za manje i uske prostore, ukoliko
se izvede pravilno, može imati najelegantniji izgled;
Kuhinja u obliku slova ˝L˝ – također jedan od češćih oblika, primjenjuje se kod prostora kvadratičnijeg oblika kako bi se sa dva kraka mogla kompenzirati manja dužina svakog od njih. također se naziva i ˝Kutna kuhinja˝.
Kuhinja z obliku slova ˝U˝ – oblik kuhinje koji je čest za veće prostorije i u kojoj se, obično ne nalazi blagovaonica. Sa takvom postavom iskorištavaju se 3 zida, velik je prostor
iskoristivosti i ona nije prolazna.
Paralelna kuhinja – specifičan oblik kuhinje koji je čest u stanovima starijih zgrada kada je definirano da je kuhinjski dio prohodan. Kod takvog rasporeda dobro je postaviti da jedna linija bude
linija sa strujnim izvodima, a druga da bude za izvodima za vodu.
Kuhinja sa otokom – taj oblik kuhinje može biti bilo kakav od onih prethodno spomenutih (najčešće je pravolinijski ili u obliku slova ˝L˝) samo što ima dodatni samostojeći element ˝otok˝.
Otok može biti samo element bez aparata, a, u njega se može i ugraditi bilo kojiod kuhinjskih aparata, najčešće je to sudoper ili pak ploča za kuhanje. Ovakva kuhinja se koristi u prostorijama kod kojih su različite funkcionalne zone (kuhinja, blagovaonica, dnevna soba…) spojene.

Jedno od najbitnijih pravila prilikom projektiranja kuhinje jeste pravilo ˝Put hrane˝. Klijenti/investitori često znaju, svjesno i svojevoljno odbijati to pravilo zbog nekih njihovih osobnih afiniteta, što je apsolutna nebuloza jer je to pravilo i osmišljeno baš da se njima olakša rad u kuhinji. Radi se o pravilu pri čemu sam naziv ˝Put hrane˝ opisuje koji je idealan raspored kuhinjskih aparata, kako bi korisnici koristili najmanje energije, vremena i praznih pokreta prilikom korištenja istih. Dakle, idealan raspored bio bi: hladnjak – sudoper – ploča za kuhanje – pečnica, sa time da bi zmeđu svakog od aparata moralo biti minimalno 300-450 mm prostora. Naravno, u večini slučajeva to je, gotovo, nemoguće dobiti, ali ukoliko se teži takvoj verziji, mogu se dobiti razna alternativna riješenja.

Radna površina
Radna površina (radna ploča) je element drvenog dijela koji se najviše eksploatira. Stoga bi morala biti izvedena od trajnih i čvrstiha materijala. Na tržištu, danas, postoje klasične radne ploče koje se kupuju po metru dužinskom i koje zadovoljavaju sve potrebe. Alternetivno tome, radna se ploča može izraditi i od drugih materijala kao što su: masivno drvo, mramor ili neki drugi kamen ili pak neki umjetni materijali na bazi plastike (Kerrock, Corian…). Koji god materijal odabrali, zahtjevi su vrlo jasni – mehanička, kemijska i fizička otpornost u velikoj mjeri.

Osvjetljenje
Kod drvenog dijela kuhinje rasvjeta je vrlo važna. Procesi koji se obavljaju u kuhinji zahtjevaju dobru vidljivost, a rad bez adekvatnog osvjetljenja mogao bi biti i opasan s obzirom na to da se u kuhinji koristi nož i neki drugi opasni predmeti. Najvažnije osvjetljenje kod kuhinjskog sklopa jest ono radne ploče. Ono bi trebalo biti što jače i, po mogućnosti osvjetljavati cijelu radnu ploču. Sve druge izvedbe rasvjete su isključivo dekorativne prirode. Možete izvesti rasvjetu u elementu sa staklenim vratima ili pak postaviti svjetleću policu. Najnelogičnija pozicija za položaj rasvjete jest ona na stropu drvenog dijela kuhinje. Tu se obično postavljaju halogene žarulje, ali one koriste, također samo kao dekor. Kada radite u kuhinji, vaše tijelo je nagnuto prema napred za kojih 3°. Kut pod kojim te žarulje svijetle, ne osvjetljavaju vašu radnu ploču ispred vas, već vi sami sebi radite sjenu.

Pod
Što se tiče poda, i tu postoje razne mogućnosti. Najčešća izvedba je ona sa keramičkim pločicama. No, postoje i razne druge mogućnosti: masivni parket od hidrofobnih vrsta drva ili pak sa hidrofobnom površinskom obradom, lijevani pod, linoleum, PVC pod, kamen ili pak razne druge mogućnosti. Ono što morate imati na umu jest da vaš pod ispod kuhinje mora biti otporan na vodu. Ne na vlagu, već na vodu i ukoliko se ona prolije da se pod ne uništi. Dakle, jeftini laminat ili neodgovarajuće zaštićen parket ne dolaze u obzir.

Ventilacija
Ukoliko vam smeta miris hrane u stanu ili kući, potrebna vam je ventilacija. Kuhinjske nape na tržištu mogu izaći na kraj sa svim mirisima. Kod toga, gledajte da vam napa bude što snažnija. Njena snaga može utjecati i na razinu buke koju stvara, a ukoliko želite pomiriti te dvije karakteristike u svoju korist, još će vam jedna zakomplicirati život, a to je cijena. Sami morate odvagnuti u što ste spremni investirati. Nape dolaze u varijantama sa odvodom ili sa filterom. No, to ne ovisi o napi samoj već o tome da li vi imate ili nemate odvod. U svakom slučaju je bolje da ga imate i to direktno van, ali ukoliko vam je kuhinjski prostor tako definiran da je to nemoguće, tada se koriste flteri koji su lako perivi u perilici suđa.
Također, ukoliko imate mogućnosti, u kuhinjskom sklopu, dobro je imati i prozor.

Elementi
Pod temom elementi, mogao bi se napisati elaborat kojeg bi se posramio i najplodnij svijetski pisac, pa se baš iz tog razloga neću upuštati u takav podhvat. Oni koji misle da znaju sve o projektiranju kuhinje, ionako će to učiniti sami, a svi drugi će potražiti pomoć od stručne osobe.

No, za kraj imajte na umu nekoliko stvari:
– kuhinja se ne počinje projektirati riječima: ˝Frižider će stajati tu…˝,
– kuhinja ne mora biti skupa da bi dobro izgledala,
– u vaš prostor može stati najljepša kuhinja na svijetu,
– nemojte izvoditi dvije nasumične plohe u drugoj boji uz komentar ˝Da razbije.˝ Zašto? Pa, prvo stoga jer je to staromodno i kičasto, drugo zato jer izgleda kao da vam je uzmanjkalo materijala i treće zbog toga jer nema što razbiti. Sem možda estetike i dobrog ukusa.

www.estetikheretik.com

u kategoriji ostalo, savjeti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.