… o uređenju unutarnjih prostora


Fotoreportaža o Titovom bunkeru u Konjicu

14. 01. 2010. admin

Titov bunker u Konjicu danas čeka da posluži posve drugačijoj svrsi nego što je ona bila prije četrdesetak godina. Naime, bunker je krajem prošle godine trebao ugostiti prvo postratno Likovno bijenale savremene umjetnosti, a Savjet Evrope je sam projekat proglasio za kulturni događaj Evrope u 2009/2010. Bijenale planirano za oktobar 2009. prolongirano je za ovu godinu zbog financijskih problema i promjene koncepta. Sam bunker je svakako jedno od najzanimljivijih mjesta na kojima umjetnici iz BiH i cijelog svijeta mogu stvarati i izlagati svoja djela, budući da se radi o 280 metara ispod zemlje i vanrednim uslovima rada. Krajnji cilj organizatora bijenala je da sklonište bude pretvoreno u muzej savremene umjetnosti, a Ministarstvo odbrane BiH, u čijem je bunker vlasništvu danas, dalo je saglasnost da se objekat da na jednokratno korištenje organizatorima bijenala.

Bijenale u Titovom skloništu sastojat će se od predavanja, izložbi, okruglih stolova, performansa i biti mjesto susreta mnoštva stranih i domaćih umjetnika, kustosa, teoretičara umjetnosti, a u samu organizaciju su uključene brojne institucije iz BiH i šire: Umjetnička galerija BiH, Muzej savremene umjetnosti RS-a, Collegium Artisticum, Muzej suvremene umjetnosti Istra i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, a pokretač ideje je Udruženje za promociju vizuelnih umjetnosti Kult Zona.

Izgradnja Titovog skloništa

Izgradnja čuvenog Titovog skloništa ARC u Konjicu počela je u martu 1953. u blizini fabrike Igman. Sačinjavaju je najprije tri vikendice – kamuflažne zgrade iz kojih se tunelima ulazi u zaštićeni objekat izgrađen u unutrašnjosti brda, u podnožju planine Zlatar. Kada se zna da je objekat trebao pružiti sigurno sklonište Štabu vrhovne komande JNA u slučaju kriznih situacija i potencijalnog nuklearnog napada, onda ne čudi podatak da su radovi na izgradnji trajali punih 26 godina, a izvođeni u najstrožoj tajnosti. Građani Konjica nisu smjeli naslutiti ništa, a ulazak u zgradu bio je dozvoljen samo četvorici generala JNA. Greške jednostavno nije smjelo biti. Izgradnja Titovog bunkera je u to vrijeme bila treća po redu najskuplja državna investicija jer je u nju utrošeno 4.600.000 dolara, ali je njena funkcija bila zagarantovana: izgrađena na dubini od 280 metara, mogla je primiti 350 ljudi i izdržati nuklearni udar snage do 25 kilotona. Za postojanje objekta šira javnost je saznala tek devedesetih godina. Pri posjeti bunkeru završenom prije trideset godina, najveće iznenađenje predstavlja kako je sva prateća oprema, telekomunikacijski sistemi, agregati, teleprinteri, filteri za prečišćavanje zraka – u odličnom stanju i čak bez naslaga prašine na sebi – sav namještaj je zaštićen debelim celofanom. U 12 blokova od kojih je sklonište sačinjeno, raspoređene su rezidencijalne prostorije, konferencijske sale, cisterne s vodom. Predsjednički blok je u posebnom dijelu, tu je i soba Titove supruge Jovanke, u kojoj se još uvijek nalazi njen toaletni stolić i stolice, a u blizini je i spavaća soba premijera.

Srpske paravojne snage su početkom 1992. pokušale minirati objekat, ali su im plan osujetili prisutni oficiri JNA. Objekat je kasnije iste godine bombardovan, ali je preživio – nedirnut. Njegovom novom namjenom – mjestom održavanja bijenala savremene umjetnosti, osvježilo bi se i sjećanje na važnost ovog vanrednog objekta, a BiH bi postala poznata po jednom od najspecifičnijih umjetničkih bijenala u svijetu

* kompletan text je prepisan sa stranice radiosarajevo.ba i namjerno je ostavljen u izvornom obliku!

Kompletnu fotoreportažu za srpski tjednik Vreme napravile su Jovana Gligorijević i Goranka Matić i tu galeriju momete pregledati OVDJE.


u kategoriji ostalo ima 1 komentar »

jedan odgovor

  1. Tweets that mention Fotoreportaža o Titovom bunkeru u Konjicu | Dizajn Interijera blog o uređenju unutarnjih prostora -- Topsy.com piše:

    […] This post was mentioned on Twitter by Davor Pasaric and dr. Malway, estetikheretik. estetikheretik said: Fotoreportaža o Titovom bunkeru u Konjicu – http://tinyurl.com/ycdnbyp […]

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.