… o uređenju unutarnjih prostora


Ludilo vanjski kamin

15. 01. 2010. admin

Arhitekti iz studija Haugen/Zohar Architects dizajnirali su ovaj vanjski kamin u gradu Trondheimu u Norveškoj za koji kažu da su htjeli stvoriti jedan zatvoreni prostor za igru, i pričanje priča. Došli su na ideju da, na neki način iskoriste povijesni moment baš tih akcija i, logično, ispao je van baš kamin. Naime, nekada je on bio centar svih događanja, on je davao toplinu, svijetlost i sigurnost.

Za samu izvedbu imali su ograničeni buđet, pa su materijal uzimali sa obližnjeg gradilišta (otpad). Glavni građevinski element ovog kamina su male drvene letvice od prirodno impregniranog drva četinjače, koje su, inspirirani starim Norveškim kolibama i starinskim drvenim konstrukcijama, uspjeli spojiti u veliku konstrukciju dimenzija 5,2 x 4,5 m. Konstrukcija je sastavljena od 80 slojeva spojenih letvica i postavljena je na nepravilno postolje izvedeno od brušenog betona.  Slojevi, po visini variraju u obujmu, ali i u položaju njihovog središta prema centralnoj osi. Na taj način se dobio nepravilan, organski oblik. Između letvica su (također) drveni separatori izrađeni od hrastovine kako bi cijela konstrukcija imala dovoljno zraka za bravak u njoj, ali i za sušenje letvica.

Ulaz u konstrukciju je kroz nepravilan otvor koji, sa unutarnje strane, ima klizna vrata kako bi se ona mogla kompletno zatvoriti i zaključati.

u kategoriji ostalo, produkti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.