… o uređenju unutarnjih prostora


Kuća S

28. 01. 2010. admin

Belgijski arhitektonski studio dmvA Architecten realizirao je ovu dogradnju kuće u nizu u gradu Mechelenu u Belgiji. Sami za svoj rad arhitekti kažu:

˝Investitori ovog projekta, mlada obitelj odlučila je adaptirati svoju kuću u nizu. Izveli smo dogradnju, u skladu sa zakonskim odredbama – dodatnih 17  m2 u prizemlju, 13  m2 na katu i 9  m2 na krovu kuće.

Budući da je prizemlje imalo premali dotok danjeg svijetla,  krerali smo hodnik na katu sa staklenim podom kroz kojeg će prodirati sunčeva svijetlost. Taj ˝stakleni˝ hodnik igra još jednu vrlo bitnu ulogu u cijeloj priči – vrši i edukaciju djece koja tamo žive. Budući da je pod hodnika izveden u staklu, on je transparentan i na taj način se stvara dojam prostornosti (prostorne transparentnosti) i sama fraza ˝živjeti zajedno˝ (koja je vrlo bitna kod odgoja djece) dolazi do izražaja. S druge strane, svako dijete ima svoju sobu, dakle i svoju privatnost.

Vanjski elementi – fasade ove građevine su vidljivi samo sa dvije strane. Ipak, kada bi postavili jednu kraj druge, one nemaju nikakvu poveznicu. Prednja, ulazna fasada je izvedena iz potrebe za privatnosti, zaklonom, urbanističkim zahtjevima. Tako su arhitekti izveli interesantnu verziju, kao  moderan odgovor na starinske rolete. Sražnji dio je, kako smo i rekli, apsolutna suprotnost prednjem. Bijela fasada, moderna, gotovo skulpturalna forma sa otvorenim, čistim linijama i velikim prozorima, predivno odgovara dvorištu koje je kao kontrapunkt uličnom ambijentu iz prednjeg dijela kuće.˝

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.