… o uređenju unutarnjih prostora


Crna kuća u Argentini

04. 02. 2010. admin

Crna kuća. To je naziv ove stambene građevine koja se nalazi u Argentini, 30-ak km od Buenos Airesa. Projekt je rađen za mladi bračni par koji je naišao na radove arhitekata iz studija Andres Remy Arquitectos i njima ukazao povjerenje. Na temelju njihovih prijašnjih radova, dali su im otvorene ruke. Sama parcela na kojoj se nalazi kuća je površine 1000 m2 (20 x 50 m) sa devijacijom visine od 3 metra i nalazi se na poziciji sa koje se pruža prekrasan pogled na obližnje jezero.

Proučavajući lokaciju, arhitekti su došli do zanimljivih zaključaka, prednosti i nedostataka kao npr. da j najljepši pogled na jezero na stražnjoj strani parcele, a najbolja orjentacija kuće na prednjoj strani. Također, obližnje kuće i širina parcele, sami po sebi markiraju širinu vidljivog spektra okoline. Investitori su mldi par bez djece, socijalno vrlo aktivan pa su, sukladno s time, odlučili izvesti interijer podijeljen na dva dijela; na jednom dijelu su prostorije dnevne zone kao npr. kuhinja i blagovaonica, dok je u drugom dijelu kuće smještena dnevna soba i taj je dio postavljen bliže jezeru. Kuću na pola dijeli plitki bazen a on je i vezan uz indirektnu rasvjetu kojom se postiže osvjetljenje cijelog interijera, budući da njegova površina djeluje reflektirajuće. Na taj se način, svijetlo pojavljuje u svakom kutku kuće, ali nikad direktno; uvijek kao odbijanac od neke druge površine. Dvije cjeline su povezane sa staklenim ˝mostom˝ ispod kojeg se , također nalazi voda. Dnevna soba je površine 50 m2 i izgleda kao da je povezana sa eksterijerom. Kroz veliku staklenu stijenu prostire se prekrasan pogled na okolinu. Na katu su smještene spavaće sobe, također podijeljene u dvije zone. U zoni koja gleda na jezero nalaze se sobe za djecu (koja su tek u planu) kako bi im pogled s prozora njihovih soba mogao utjecati na pogled na život općenito. Cijeli je interijer izveden u apsolutnom kontrastu naspram eksterijera. Bijelo i jednostavno kao pravi kontrapunkt crnoj fasadi, markira kuću u najboljoj mjeri. A, s druge strane, njena je vanjština toliko jaka da stvara identitet, pa nije ni čudo da se kuća i zove – Crna kuća.

jedan odgovor

  1. Kuća Wrap | Dizajn Interijera blog o uređenju unutarnjih prostora piše:

    […] i elegantna. Kao da daje neki kontrapunkt crnoj oblozi fasade (što neodoljivo podsjeća na Crnu kuću u Argentini). No, zanimljivo je da su prostorije noćne zone postavljene u prizemlje, dok su glavne prostorije […]

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.