… o uređenju unutarnjih prostora


Kuća Wrap

06. 02. 2010. admin

Japanski arhtekti iz Future Studia izveli su ovu prekrasnu i jednostavnu kuću u okolici Hirošime u Japanu. Zdanje je nazvano Wrap house, a radi se o konceptu koji koristi maximalno sunčeve svijetlosti, s obzirom na lokaciju na kojoj je kuća postavljena. Izgledom je vrlo nepravilna, ali je logično izvedena iz običnog kvadra odstranjivanjem kosina (rubova) na određenim djelovima, a sukladno saputanjem sunca.

Na jednom takvom ˝odrezanom˝ dijelu, u gornjem dijelu kuće, postavljeno je malo dvorište/terasa. Konstrukcija kuće je izvedena od drvenih greda i letvi sa crnim pličama od galvaniziranog čelika. Unutrašnjost kuće je vlo jednostavna, gotovo minimalistička, primarno u bijeloj boji (što se gotovo uvijek ponavlja kod japanskih radova – ako pratite ovaj blog, to zasigurno i primječujete) i elegantna. Kao da daje neki kontrapunkt crnoj oblozi fasade (što neodoljivo podsjeća na Crnu kuću u Argentini). No, zanimljivo je da su prostorije noćne zone postavljene u prizemlje, dok su glavne prostorije kao npr. kuhinja i dnevni boravak postavljene na katu. To je, u stvari i logično s obzirom na prije spomenutu činjenicu vezanu uz dostupnost sunčeve svijetlosti. Osobno mi se dopao i još jedan zanimljiv detalj; za potrebe rasta zasađene mladce drva, zbušili su rupu na terasi kako bi se ona mogla širiti i rasti što više.

Fotografije je izveo Toshiyuki Yano iz tvrtke Nacasa & Partners, a više informacija o ovoj kući ima dezeen.

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.