… o uređenju unutarnjih prostora


Obiteljska kuća na proplanku

04. 05. 2010. admin

Na Škotskim proplancima, koji su, definitivno jedni od najljepših na svijetu, usamljena, bez najbližih susjeda, nalazi se ova obiteljska kuća. Dijelo je studija Paterson Architects, a radi se o adaptaciji i dogradnji novog objekta na postojeće zdanje. Prekrasna okolina koja tu stoji već stoljećima bila je arhitektima kao neki kanvas na koje je potrebno postaviti pravo umjetničko djelo. Bilo je potrebno naći pravi sklad među okolinom i samim objektom, definirati idealne odnose između istih, pronaći pravu mjeru kod korištenja pravih materijala i, konačno postaviti objekt na način da se savršeno uklapa u prirodu.

Uz to, najvažniji dio bio je i prilagoditi objekt i njegovim stanarima – mladom bračnom paru sa djecom koji su imali moderne želje, potrebe i zahtjeve, ali opet sa jednim veoma zgodnim pomakom. Pomakom ka nečem iskonskom i nečem čemu bi trebali svi težiti i što ne bi ni trebali nazivati pomakom – odgajanje djece u ovakvoj okolini. Da budu apsolutno svjesni mjesta gdje živimo, njenih prirodnih dobrota i ljepote.Objekt je, naravno i ekološko prihvatljiv i izrađen od održivih materijala, a novi dodatak izveden sa drvenom fasadom i kutnim prozorima kako bi koristio sunčevu energiju kroz cijeli dan. Bez najbližih čangrizavih susjeda, bez suvišne buke i ometanja, ovaj objekt je, definitivno pravi mali raj na zemlji.

Fotografije: Keith Hunter

u kategoriji arhitektura ima 2 komentara »

2 odgovora

  1. Tweets that mention Obiteljska kuća na proplanku | Dizajn Interijera e-zine o uređenju unutarnjih prostora -- Topsy.com piše:

    […] This post was mentioned on Twitter by estetikheretik. estetikheretik said: Obiteljska kuća na proplanku – http://tinyurl.com/36faunp […]

  2. ro piše:

    odlična!

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.