… o uređenju unutarnjih prostora


Salone Satellite 2010. by Željka Kavran

04. 05. 2010. admin

Piše: Željka Kavran

Salone Satellite najveći je sajam mladih nada dizajna na svijetu. Događa se u sklopu sajma namještaja u Milanu. Svake godine mladi dizajneri izlažu svoju viziju budućnosti. Uglavnom se u većini slučajeva predstavlja namještaj, ali dogodi se i poneki komad izvan teme.

Ove godine salon mladih bio je veći no ikad, dizajneri dolazi sa svih strana svijeta i tako postajemo svjedoci globalizacije dizajna. Japanski minimalizam iz Meksika, dekorativni etno motivi iz Švedske, nema više granica. Kao da slušate pre moćan reggae japanskog dj-a. Očito je na sceni posljednjih godina da mladi dizajneri danas teže čistim linijama, jednostavnosti al uvijek sa pomakom koji komadu daje ajmo reć dušu. Čak se i ruska škola dizajna začudo priklonila tome(slika 10 metalne lampe koje daju dojam da su napravljene od vrpci, dekorativnost je postignuta kroz samu formu. )Izgleda da su mladi uvijek više poklonici spartanskog pristupa dizajnu, a i pomanjkanje sredstava također ima u tome ulogu. Sve veća pažnja poklanja se eko dizajnu posljednjih godina. Sustainable, re-cycle, re-use su termini na svakom koraku, a iako se stjeće dojam da se oni sad već pridodaju bilo kojem namještaju propagande radi, bitno je da jača ekološka svijest u mladih. Napon se moglo vidjeti , nakon par godina suše, nešto boja. Iako su prevladavali pastelni i saturirani tonovi, našao se i pokoji “vrišteći” komad. Dekorativnost elemenata često je naglašena kroz samu formu, nema mnogo uzoraka u tkaninama ili printova. Kao i prošlih godina mladi dizajneri nastavljaju trend namještaja i rasvjete u cijelosti izvedenih od tankih metalnih cijevi. Konceptualnost dizajna je sveprisutna, lajtmotiv se nazire u mnogim komadima. Živjela suptilna poetika!

jedan odgovor

  1. Tweets that mention Salone Satellite 2010. by Željka Kavran | Dizajn Interijera e-zine o uređenju unutarnjih prostora -- Topsy.com piše:

    […] This post was mentioned on Twitter by estetikheretik. estetikheretik said: Salone Satellite 2010. by Željka Kavran – http://tinyurl.com/3a9caem […]

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.