… o uređenju unutarnjih prostora


Interijer salona ZGAT

28. 05. 2010. admin

ZGAT je salon koji posluje već dulji niz godina u Zagrebu, od ove godine je odlučio preseliti se u nove veće prostorije te otvoriti akademiju za profesionalno usavršavanje frizera. Investitor je tražio čist i jednostavan prostor u kojemu prevladava bijela boja i potpuni minimalizam. Filozofija samog salona je upravo takva jednostavnost u izričaju uz posebnu pažnju na stilistički unikatan pristup svakom pojedinom klijentu.

Unutar takvih zahtjeva stvorili smo prostor koji se ne nameće osnovnoj atrakciji i fokusu ambijenta, a to su svakako same frizerske kreacije. Jednostavni bijeli zidovi, minimalistički kaskadni strop uvjetovan konfiguracijom krovne konstrukcije i namještaj koji svojom formom prati fluidnost prostora i utapa se svojom apsolutnom bjelinom. Salon je prostorno podijeljen na čak 3 polu etaže koje su ujedno i različite funkcionalne cjeline. Na nivou ulice je recepcija, čekaonica, garderoba i lounge zona koja je izvedena kao svojevrsni ‘vrt’ sa umjetnom travom na podu, dijelovima debala pravih breza i ‘vrtnim namještajem’. Na srednjem nivou je salon sa 6 radnih mjesta za stiliste, 3 za bojanje i 4 bazena za pranje. Najviši nivo je predviđen za frizersku akademiju, a do njega je posebno odvojen administrativni i prostor za osoblje. Forma koju smo odabrali za sve elemente prostora je vrlo jednostavna geometrijska konstrukcija sa zaobljenim rubovima bez ijednog oštrog kuta. Ideja je prenesena iz samog ambijenta i njegove osnovne karakteristike, kaskadno spuštenog stropa. Strop se kaskadno spušta od ulaza prema kraju salona lagano zaobljenim rubovima iza kojih je sakrivena indirektna rasvjeta. Sam strop je izveden od posebnog materijala koji upija i filtrira sve neugodne mirise i kemikalije koje mogu biti prisutne u prostoru. Osjećaj fluidnosti se pojavljuje na samom ulazu gdje su postavljene reklamne vitrine sa svjetlećim vanjskim plohama i policama za proizvode sa unutarnje strane. Oblik je kvadrat sa radijalno zaobljenim rubovima, a izveden je od bijelo lakiranog MDFa. U ulaznom dijelu se pojavljuje i recepcija koja se u osnovi sastoji od dva pravokutnika također zaobljenih rubova. Donji dio recepcije je pokriven bijelom plexi pločom i indirektno osvijetljen dok je gornji predviđen za komunikaciju sa klijentima. Prijelaz među čekaonicom i lounge zonom je pregrađen samostojećim policama sa spremištem. Element je sastavljen od istih oblika kao i ostali namještaj, a koristi se kao prostor izlaganja posebnih proizvoda i ‘štiti’ intimu lounge zone u kojoj je postavljena umjetna trava u odnosu na ulazni dio salona. Osjećaj opuštanja dodatno se akcentira nizom brezinih grana koje su postavljene uz bočni zid. U samom salonu su izvedena dva unikatna elementa namještaja koji povezuju ta dva prostora u cjelinu. To su servisni ormar sa sudoperom i konzolna polica za ručnike sa stražnje strane bazena za pranje kose. Izmicanjem položaja ta dva elementa na zidu dobili smo dodatnu dinamiku prostora uz istodobno zadržavanje ideje i minimalnog interveniranja u prostor.

Dizajner interijera / autor texta: Damjan Geber www.m-arhitekti.hr
Fotografije: Domagoj Blažević www.domagojblazevic.com
Fizerski salon Zgat / Zgat:academy, Listopadska 13, Zagreb, www.zgat.hr

jedan odgovor

  1. beg krekovski piše:

    postovani,
    zelja mi je preporuciti
    web:www.suljevic.de
    lijep pozdrav

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.