… o uređenju unutarnjih prostora


Najluđa vrtna kućica ikad

08. 06. 2010. admin

Konačno je stiglo i PRAVO proljeće, a nedjeljni mi je ručak kod staraca u vikendici sjeo kao nikada do sad. Kompletno povrće iz njihovog vrta uveselilo je moje nepce, čitav probavni trakt, ali i dušu jer sam stao razmišljati kako je to krasno kad možeš sam uzgojiti ono što ćeš kasnije pojesti. Prava sloboda, ma koliko god mala ona bila. Nakon toga me Frenky proveo kroz njihov vrt i voćnjak gdje smo pričali o sreći koju donosi taj mali komadić zemlje. Jeli smo trešnje i višnje s drveta, gledali smo i razglabali kad će zazreliti šljive i breskve, a kao jagode na šlag ubrali smo baš to – krvavo crvene jagode koje su apsolutno drugačije (čitaj: neizmjerno bolje) od onih koje možete kupiti u velikim trgovačkim lancima.

Isti sam se dan vratio u realnost, a već dan kasnije sjedio za računalom u svom uredu zatrpan raznim kombinacijama jedinica i nula. Razmišljao sam da se ne zapletem u učmalost posla pa sam krenuo istraživati i, kao naručeno, kao da me vratilo dan-dva prije, naišao sam na ovaj genijalan projekt njemačkog dizajnera Nilsa Holgera Moormanna. Radi se o kombinaciji prefabricirane kamperske jedinice, vrtne kućice i minijaturne ljetne kabine. Na temeljima slobode, kako fizičke, tako i one duha koje je zagovarao Henry David Thoreau nastao je ovaj objekt. Ima mogućnost da se potpuno otvori, a u njega može stati velik broj vrtnog alata, raznih pomoćnih sredstava, drva za ogrijev, roštilj i slično. No, da se tu ne zaustavimo, u kućici ima mjesta za sjedenje četiri osobe, a najbolje od svega je i – spavaći prostor na vrhu. I kućica za ptice. Kako je cijeli koncept krenuo od ideja Henrya Davida Thoreaua, nekako je i logično da se on veže i za ime ovog projekta. Kućica se naziva Walden, a ime je dobila po knjizi dotičnog gospodina iz sredine 19.-og stoljeća koja progovara o neovisnosti, socijalnom eksperimentu, putovanju kroz duhovno otkrivenje i koristi kao, svojevrstan, vodić za samopouzdanje čovjeka.

u kategoriji arhitektura, ostalo ima 1 komentar »

jedan odgovor

  1. Tweets that mention Najluđa vrtna kućica ikad | Dizajn Interijera e-zine o uređenju unutarnjih prostora -- Topsy.com piše:

    […] This post was mentioned on Twitter by estetikheretik, estetikheretik. estetikheretik said: Najluđa vrtna kućica ikad – http://tinyurl.com/23lr5ll […]

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.