… o uređenju unutarnjih prostora


Stambena kuća u Pirinejima

21. 06. 2010. admin

Cadaval & Sola Morales, španjolski arhitekti, izveli su ovu obiteljsku kuću na životopisnim i prekrasnim Pirinejskim proplancima. U stvari, to je zdanje kojeg nastanjuju otac i sin i kao takav je bio vrlo interesantan za projektiranje. Bivša građevina koja se nalazila na tom mjestu bila je farma i ona je veoma dobro poslužila kao baza za novi, stambeni projekt. Na prvi pogled, sasvim obična građevina za to podneblje, kuća se sastoji od prizemlja i potkrovlja sa veoma šiljatim krovom.

No, arhitekti su je izveli sa vrlo istančanim osječajem za detalje. Budući da je jednim dijelom ukopana u brdo, cijeli fizički i pshički fokus je usmjeren ka suprotnoj strani sa koje se stere prekrasan pogled na okolna brda i planine jednog od najljepšh krajeva Španjolske. Zdanje je podijeljeno na dva dijela po vertikali koja su, naoko potpuno drugačija dok nam njihovi elementi i koncept pričaju baš suprotnu priču – interijer cijele kuće je veoma dobro povezan kako stilski, tako i funkcionalno. Oba kata su usmjerena baš prema pogledu pa su tako arihitekti to naglasili postavivši veliku količinu staklenih površinea na tu stranu kuće. Potkrovni prostor još ima i krovne prozore sa druge strane kako bi dotok danjeg svijetla bio što veći. Elementi interijera su definirani kroz maksimalno 4 boje/dekora – bjela kao osnovna u kombinaciji sa drvnim dekorom na podovima daje savršenu bazu za igranje ostalim kombinacijama od kojih su arhitekti odabrali (meni osobno jednu od najdražih) kombinaciju antracit sive i jarko žute boje. Takva kombinacija boja i dekora je moderna, markatna, ali i dovoljno životopisna i neutralna te na takj način odgovara svakom prostoru, a pogotovo ovakvom otvorenom i neobičnom.

2 odgovora

  1. Petra piše:

    Kao iz bajke,jedini nedostatak ove kuce da je u zimskom periodu malo otezan povratak kuci 🙂

  2. Website Designer in Middlesbrough piše:

    You have a fantastic blog here, extremely helpful. Very well written I shall be bookmarking your website and subscribing to your feed so i can always read content of this quality.

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.