… o uređenju unutarnjih prostora


Tako to rade u Amsterdamu

24. 06. 2010. admin

Iako sam mišljenja da je ovakav ˝obiteljski interijer˝ ipak malo previše za tradicionaliste kojih je ogromna većina na ovim prostorima, nisam mogao odoljeti a da ga ne podjelim sa vama. Nadam se samo da će još barem nekog fascinirati ovakav koncept interijera, ali i on sam u izvedenom stanju. Većina mojih klijenata, pri spomenu bijelih zidova, odmah pomisli na stanove svojih (ili naših) baka kada je jedina alternativa bijeloj boji bila tapeta smeđih nijansi, većinom na cvijetiće. No, trend korištenja bijele boje (naravno, ne identičan kao nekad) je baš sada, u stvari, to i odbijam zvati trendom, budući da su takvi interijeri sve drugo samo ne pomodni.

Ovaj interijer, koji vam sad predstavljam izvela je ekipa iz studija ˝i29˝ (jedni od, meni najdražih studija u svjetu; o njima sam već i pisao ˝mašući repom˝), a nalazi se u gradu Amsterdamu, u Nizozemskoj. Stan je smješten u veličanstvenoj arhaičnoj građevini, ali je prostor u kojem se nalazi kompletno adaptiran. Iz prostora koji je nekad služio kao stan za gospodare i njihove sluge, izveli su ovo jedinstveno i minimalističko remek djelo za četveročlanu obitelj.  Ogromne i prostrane prostorije te veliki i svijetli volumeni je točno to što je potrebno svakoj obitelji z normalno funkcioniranje, a pogotovo djeci u najškakljivijem razdoblju njihova života. A ovaj stan prezentira baš to. Kuhinja je kombinacija otvorenog prostora i ugradbenog elementa koji se prostire od poda do stropa, a čiji se dijelovi spajaju sa elementom za odlaganje, zajedno tvoreći jednu čudnovatu cjelinu; tim više što su povezani detaljima – izrezanim rupama na vratima i na elemenima samima. To je vrlo jak fokusni element u prostoru, ali, definitivno dolazi do izražaja jer su ostali elementi svedeni na minimum. Jedino povezano (i to savršeno, moram dodati) sa njima jesu stolice ˝Chair One˝ poznatog dizajnera srpskih korijena Konstantina Grčića. Prostrani atrij vodi dodrvenih stepenica koje vode na kat kroz koji pak dopire velika količina sunčevog svijetla s obzirom da se tamo nalazi veliki krovni prozor. Na katu su smještene prostorije noćne zone, ali ni onene odskaću od koncepta bjeline, povezane sa jednostavnim i učinkovitim ˝prirodnim˝ momentom u intrijeru – furnirom od borovog drveta.

u kategoriji intervju ima 2 komentara »

2 odgovora

  1. ro piše:

    aaa!! odličan element!!

  2. Kompaktan moderan prostor | Dizajn Interijera e-zine o uređenju unutarnjih prostora piše:

    […] sličan interijer stambenog prostora sam već obrađivao pred par mjeseci, ali ako naglasim da je i ovaj kojeg […]

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.