… o uređenju unutarnjih prostora


Jedan kontejner u Teksasu

03. 08. 2010. admin

Teksaški arhitekt Jim Poteet pomogao je umjetnici Stacey Hill kod ovog projekta. Ona je htjela dvorišnu kućicu koja će joj koristiti kao studio, ali i kao mjesto gdje će moći uvesti svoje kolege iz slikarske kolonije San Antonija. Tako su došli na ideju da se za tu funkciju iskoristi rabljeni kontejner površine 24 m2. upili su ga, dostavili na lokaciju, digli ga pomoću mobilnog krana i zajedno odlučili kamo ga smjestiti.

Prednju i jednu bočnu stranu su izveli u staklu, sa ulazom od kliznih vrata dok je unutrašnjost obložena bambusovim pločama. Naravno, ispod obloge nalazi se i dobra toplinska izolacija. Kod ulaza su izvukli dodatnu površinu u vidu trijema, a budući da je gotovo cijela stijena u staklu, on se doimlje kao da je dio interijera što dodatno povećava prostor, kako vizualno, tako i fizički. Unutra je, u stvari smještena garsonjera. U sklopu ˝dnevnog boravka˝ nalazi se mali prostor za kuhinju, a iza njega je kupaonica samo sa otvorenom tuš kabinom i WC sistemom za kompostiranje. Također, sva voda koja se iskoristi u kuhinji i kupaonici, odlazi za zalijevanje okolne flore. Jon Ahrens iz tvrtke Madrone Landscaping, tvrtke zadužene za hortikulturu, na krovu kntejnera zveo je malo dvorište koje, ne samo da predivno izgleda, već ima i svoju funkciju kao, svojevrsni, klima uređaj. U cijelom sustavu kontejnera, ostavljena su originalna bočna vrata, a tu je ulaz u mali prostor spremišta u kojem se čuvaju stvari za dvorište.

Fotografije: Chris Cooper

2 odgovora

  1. Vesna piše:

    Fenomenalno!

  2. danijel piše:

    baš me zanima me koliko bi mogla koštati konverzija kontejnera dostupnih u Hrvatskoj u ovakvo nešto? Čini se vrlo izvedivo. Bacit ću se na posao.

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.