… o uređenju unutarnjih prostora


Electrolux Design Lab – inovativna rješenja za učinkovitiji život u budućnosti

31. 08. 2010. admin

Autor: Marija Klika

Stolovi koji kuhaju? Perilice rublja koje koriste orašćiće umjesto deterdženta?

Pranje rublja bez vode? Hladnjak sa odjeljcima za cimere?

Sve je to moguće kada mladi i daroviti studenti industrijskog dizajna iz cijeloga svijeta promišljaju kako bi trebali izgledati i funkcionirati kućanski uređaji budućnosti.  Upravo im to omogućuje Electrolux Design lab – godišnji globalni natječaj namjenjen studentima industrijskog dizajna koji su pozvani na osmišljavanje inovativnih i smjelih rješenja za  kućanske uređaje budućnosti.

Prvo izdanje Design laba 2003. održano je u izravnoj suradnji sa samo tri europske škole za dizajn. Otada je Electrolux razvio projekt do globalne razine i otvorio ga studentima dizajna širom svijeta te svake godine bilježi sve veći interes studenata, među kojima je svake godine nekoliko njih i iz Hrvatske. Najbolja rješenja Electrolux nagrađuje vrijednim novčanim nagradama, a pobjedniku je omogućeno i šestomjesečno stažiranje u Electroluxovom Global Design centru.

Neke od dosadašnjih tema Design laba bile su: dizajn kućanskih uređaja za 2015. godinu; dizajn kućanskih uređaja za 2020. godinu, zdrave prehrambene navike u 2016.; kućanski uređaji za e- generaciju…

Ovogodišnji Electrolux Design Lab, izazvao je industrijskog dizajna na promišljanje o tome kako će ljudi pripremati i čuvati hranu, prati rublje i suđe u svojim domovima u 2050. godini kada se predviđa da će čak 75%* stanovništva živjeti u urbanim područjima što će dovesti do smanjenja životnog prostora koji mora postati efikasniji. U skladu s tim, studenti su trebali osmisliti inovativna dizajnerska rješenja kućanskih uređaja za život u budućnosti.

Nedavno je odabrano  je 8 finalista čiji su radovi pružili najkreativnija rješenja, a koja će biti prezentirana krajem rujna na završnom događanju u Londonu. Žiri sastavljen od poznatih svjetskih dizajnera će ocjenjivati radove na temelju intuitivnosti dizajna, inovaciji i na temelju uvida u potrebe potrošača. Prva nagrada na Electrolux Design Labu 2010. iznosi iznosi 5.000 eura te šestomjesečno usavršavanje u jednom od Electroluxovih centara za globalni dizajn; druga nagrada iznosi 3.000 eura, a treća 2.000 eura.

Opis radova 8 finalista:

1.”Skrivena kuhinja”, Daniel Dobrogorsky, Australia

“Skrivena kuhinja” je koncept virtualne stvarnosti namjenjen stanovnicima velikih stambenih blokova koji pomoću tog uređaja zamišljaju da su u kuhinji i da pripremaju jelo, a da zapravo to ne moraju raditi sami. Misli korisnika odašilju se robotima kuharima koji umjesto korisnika pripremaju zamišljeno jelo u pravoj kuhinji s pravim sastojcima. “Kaciga” koja se nalazi na glavi osobe koja zamišlja jelo zamjenjuje kućanske aparate u stanu. Putem kreativnog razmišljanja štedi se na prostoru.

2. “Puž” , Peter Alwin, India

“Puž” je prenosivi uređaj koji podgrijava i kuha hranu pomoću procesa magnetske indukcije. Spaja se direktno na lonac, tavu ili šalicu kako bi podgrijao ili skuhao jelo. Stoga što je malenih dimenzija i što pruža višestruke mogućnosti korištenja, “Puž” smanjuje količinu prostora potrebnog za uobičajen način kuhanja. “Puž” pretvara energiju iz šećera i zagrijava zavojnicu za provođenje magnetske indukcije. Ugrađeni senzori prepoznaju tip hrane te se zatim zagrijavaju automatski prilagođavajući vrijeme i temperaturu. Zaslon osjetljiv na dodir na jednostavan način pomaže pratiti proces pripreme hrane.

3. “Modularna kuhinja – Elements”, Matthew Gilbride, SAD

Modularni zidni uređaj (sistem kuhinjskih polica) Mathewa Gilbridea omogućava različite načine kuhanja, hlađenja, klimatizacije, rasvjete uz zanimljiv dizajn. Uređaj bežičnim putem crpi snagu kroz “powermat” tehnologiju na zidu te se po potrebi nadopunjuje solarnom energijom. Višestruke jedinice i površine automatski rade zajedno putem pametne bežične mreže, a jedinice se mogu instalirati prema željama korisnika što pruža fleksibilnost korištenja.

4. Hladnjak “Bio Robot”, Yuriy Dmitriev, Rusia

Bio Robot je četiri puta manji od običnog hladnjaka, nema vrata, ladica i polica te sadrži biopolimerni gel koji kruži oko proizvoda i stvara zasebne čahure koje sprječavaju ispadanje namirnica iz hladnjaka. Sva hrana, piće i ostali proizvodi su lako dostupni, sprječeno je širenje mirisa, a stvari se čuvaju pojedinačno na njihovoj optimalnoj temperaturi. Hladnjak je prilagodljiv, te se može objesiti vertikalno, horizontalno, pa čak i na strop. Različite veličine i dimenzije omogućuju da se hladnjak savršeno uklopi sa okolinom.

5. “Ormar za čišćenje”, Michael Edenius, Švedska

“Ormar za čišćenje” je zamišljen kao ormar koji pere odjeću. Korisnik stavlja uprljanu odjeću i rublje u ormar, tkanine se skeniraju kako bi se uočile mrlje te se peru putem molekularne tehnologije koja uklanja nečistoću i neugodne mirise. Ovaj koncept zamjenjuje košaru za rublje, a s obzirom da ne koristi vodu, radi na okolišno prihvatljiv način.

6. “Spuštena perilica rublja” Lichen Guo, Kina

Lichen Guo smatra da uobičajene perilice rublja nepotrebno zauzimaju prostor. “Spuštena perilica rublja” rješava taj problem spajajući bubanj za pranje rublja i košaru za rublje u jedan proizvod. Košara s prljavim rubljem smještena je na motoru ugrađenom na zid (“energetskom štapu”) koji zauzima vrlo malo prostora. Kada se košara napuni  prljavim rubljem, korisnik započinje proces pranja. Tijekom procesa čišćenja rublja, “energetski štap” oslobađa paru za što učinkovitije čišćenje.

7. “Vanjski hladnjak”, Nicolas Hubert, Francuska

Dvije godine provedene u Kini inspirale su Nicolasa Huberta za koncept vanjskog hladnjaka. Hladnjak se postavlja na vanjski zid stambenih zgrada što je u skladu s načinom života u Sjevernoj Kini gdje se hrana, u zimi, čuva na balkonima kako bi se sačuvali prostor i energija. Tijekom hladnih razdoblja i noći, niske temeprature osiguravaju idealnu klimu za sastojke koji se nalaze u hladnjaku. Za toplijeg vremena, sunce se pretvara u energiju putem solarnih ploča. Dizajnom hladnjaka Nicolas odražava Electroluxove vrijednosti dizajna: čisti i jednostavni oblici uklapaju se s urbanim okruženjem, dok raspon boja i ambijetalno osvjetljenje dodatno povezuju uređaj s vanjskim okruženjem.

8. “Ekološki čistač”, Ahi Andy Mohsen, Iran

“Ekološki čistač” je prenosiva perilica posuđa i komposter koja koristi ultrazvučne valove za ionizaciju hrane koju pretvara u otpad koji se ponovno može koristiti. Koncept Ahi Andy Mohsena dizajniran je za kućanstva čiji će broj u budućnosti značajno narasti i predstavlja spoj dvaju pretpostavki: hrana će dolaziti u obliku kapsula te će biti sve manje vremena za obavljanje kućanskih poslova. “Ekološki čistač” je istodobno ekološki i prostorno učinkovit uređaj.

* izvor: UN

Originalan text na electroluxdesignlab

u kategoriji ostalo, produkti ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.