… o uređenju unutarnjih prostora


Kućica sa dodatkom Roly

17. 09. 2010. admin

Belgijski arhitekt Bruno Erpicum i njegovi partneri pod zajedničkim nazivom AABE kreatori su ovog arhitektonskog djela koji mi je na prvu privukao pažnju. Podsjetio me na stare arhaične kućice u selima mog kraja čiji ih vlasnici nisu uspjeli pretvoriti u velika, nezgrapna i kičasta zdanja kakve nalazimo danas na istim mjestima. Takve kakve jesu, odišu duhom nekih starih, puno jednostavnijih vremena.

Kućica sa staklenim dodatkom Roly izrađena je od kamena i cigle; naravno bez fasade. Ona je,u stvari nekada koristila kao spremište i bila je mali objekt u dvorištu. Površine je samo 40 m2, tako da su arhitekti u nju smjestili samo malu kuhinjicu, spavaću sobu i kupaonicu. Dnevni boravak su izvukli iz volumena kućice i postavili ga u staklenu kocku. S obzirm na materijale od kojih je izrađen objekat, pokušali su dobiti fizičku, ali i vizualnu prohodnost kroz njega. Sam oblik kučice, odnosno odnosi između dimenzija su relativno nepravini što joj, u mojim očima, daje malko bajkoviti izgled. Ili je to samo varka koju mi je preko fotografija uspio prodati fotograf Jean-Luc Laloux.

3 odgovora

 1. millie piše:

  Nemam dovoljno riječi da opišem kakav utisak je na mene ostavila ova krajnje neobična kućica. Jako mi se dopada upravo ta očigledna neravnoteža između dvije cjeline. Kakav kontrast!
  Moderan dizajn naspram rustičnosti, igra svjetlosti i sjenke…sve tako neobično a tako pripadajuće jedno drugom.
  Oduševljavaju me staklena ulazna vrata, pod i gvozdene stepenice.

 2. Tweets that mention Kućica sa dodatkom Roly | Dizajn Interijera e-zine o uređenju unutarnjih prostora -- Topsy.com piše:

  […] This post was mentioned on Twitter by estetikheretik, estetikheretik. estetikheretik said: … brijem na male prostore. ovaj mi je fora!!! http://dizajn-interijera.com/2010/09/17/kucica-sa-dodatkom-roly/ http://fb.me/JDISqM7a […]

 3. Roberta piše:

  Razbijene predrasude!Kamen,staklo,beton i metal slove kao hladni materijali ali ovako idealno ukomponirani tvore predivno toplu sredinu.Kontrasti se u ovom slucaju zaista nadopunjuju.

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.