… o uređenju unutarnjih prostora


Renovacija potkrovlja u gradu Brugesu

15. 12. 2010. admin

U gradu Brugesu, u Belgiji, u sjeni katedrale stoji jedna kuća. Kuća u kojoj se nalazi ljekarna i stan, a izgrađena je u 17. stoljeću. Do nedugo, stan u toj kući, bio je relativno malen i skučen. Vlasnici su odlučili to promijeniti. No, budući da nije bilo prostora za širenje i nisu imali ideje, angažirali su ekipu iz studija Room & Room da osmisle što i kako izvesti. Nakon intenzivnih rasprava između arhitekata i investitora, ali i gradskih službenika (budući da se ovaj objekt nalazi u staroj jezgri i zaštićen je), dobilo se najbolje rješenje.

Prostor se proširio, ne površinski već volumenski. Maknuli su dotadašnji strop i otvorili sve prostorije prema krovu, a krov staklenim prozorima prema nebu. Tako se dobio jedan fascinantan stambeni prostor pun svijetla i modernog izgleda. Grede su, kao tehnički element, ostavljene sirove, ali imaju i posve estetsku funkciju. Kuhinja je izvedena od svijetlih furniranih ploča i savršeno se uklapa u cijeli koncept. Dnevni boravak i blagovaonica se vrte oko fokusnog elementa u prostoru – velikog kamina koji je izveden u trokutastom obliku. I opet, boje i dekori te njihove kombinacije se baziraju na bijeloj (oker) boji i drvnom dekoru srednjeg tonaliteta (parket).

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.