… o uređenju unutarnjih prostora


Kako unijeti dašak mediteranskog ugođaja u svoj dom

13. 09. 2013. admin

Autor(ica): Mirjana Štedul

med1

Brojni ljudi inspiraciju prilikom uređivanja interijera traže u spokojnom Mediteranu. Ukoliko ste jedan od njih, donosimo Vam nekoliko savjeta koje možete primjeniti pri opremanju svog doma. Kada netko spomene Mediteran, jedna od prvih pomisli, uz more, kamenje i pijesak, svakako je i lavanda. Boja i miris lavande nadaleko su poznati. Osim što ovom biljkom možete uljepšati izgled i miris svog doma, njenom prepoznatljivom nijansom ljubičaste možete osvježiti zidove svog doma. Ljubičasta boja umanjuje stres i osvježava dom. 

Ljubičasta se lako uklapa, kako u minimalističke, tako i u raskošno uređene interijere. Najpogodnija je u sobama za opuštanje npr. spavaćoj ili dnevnoj, a dobro će izgledati i na kupaonskim pločicama. Ugođaj upotpunite sušenom lavandom i mirisnim svijećama.

Osim zidova, ljubičastu boju možete kombinirati u vidu stolica, kredenaca, velikih dekorativnih posuda ili lampi te ukrasnih jastuka.

Najbolja boja za kombiniranje s ljubičastom je svakako bijela, naročito ako je vaša namjera interijer urediti u minimalističkom stilu. Osim bijele, dobrodošle boje su i siva, nježnija varijanta boja agruma te tirkizna. Pripazite da ljubičasta boja nikada ne bude dominantna. Naša preporuka je jedan zid obojiti u boju lavande, a ostale zidove u prostoriji ostaviti bijelima.

Jedan od glavnih trikova mediteranskog stila, svakako je uspješno balansiranje između interijera i prirode. U Vaš dom mora dopirati mnogo sunčeve svjetlosti, a poželjno je i da materijali u kući budu prirodni. Očekivana je dominacija kamena, mramora, i borovine, i to u grubljoj varijanti.

Namještaj mora biti jednostavan i praktičan. Stolice i stolovi, kao i ostali neophodan namještaj, nikako ne smiju biti glomazni. S bojom namještaja nećete pogriješiti, ukoliko je ona prirodna smeđa ili bijela, a za nešto hrabrije tu su i ljubičasta, limu- žuta i žarko narančasta. Naravno, u šarolikosti treba biti umjeren. Naročito treba obratiti pažnju pri kombiniranju boje zidova s namještajem i paziti da se neka od žarkih boja ne ponavlja previše puta u jednoj prostoriji.

Ukoliko se odlučite za drvene podove, umjesto parketa možete staviti veće komade drveta, koji će stvoriti rustikalan ugođaj. Drvo se kasnije može obojati u boju po želji. Preporuka je, ponovno, bijela boja. Poklonici španjolske šarolikosti, naročito oni kreativnih ruku, mogu na podovima izraditi mozaike od keramičkih pločica.

Nezaobilazan mediteranski detalj na prozorima svakako su grilje, znane i kao šalaporke ili rebrenice. Grilje štite od sunca, a u priobalnim područjima koriste upravo njih zbog toga što su izdržljive za vrijeme bure i štite prozore od oštećenja. Danas se više gotovo ne mogu naći drvene već se one izrađuju od PVC-a. Možete ih naručiti u mnogim bojama, a naša preporuka je kraljevsko ili azurno plava boja, koja odlično paše uz bijelu fasadu. Tako ćete u svoj dom unijeti dašak Grčke, gdje se često mogu vidjeti male pravilne kućice bijele boje, izgrađene od kamena, sa spomenutim detaljima u plavoj boji.

Tekstil kojim se presvlači namještaj trebao bi biti lagan i prozračan pa se stoga preporučuju pamuk, lan i svila. Od boja prevladavaju pastelne.

Želite li vrt ili cvjetnjak uskladiti sa interijerom, u njemu mora dominirati bogata mediteranska vegetacija. Osim ranije spomenute lavande tu su sve vrste agruma, zatim smokve, masline, palme i kaktusi te mnogobrojni mediteranski začini poput lovora, bosiljka, ružmarina i origana.

Na kraju, interijeru dodajte velike keramičke posude ispunjene aranžmanima od lavande, maslinovih grančica i sušenih smokava, a u kuhinji objesite pletenicu od češnjaka i vrč ispunjen začinima Mediterana. I uživajte!

Fotografije:
http://st.houzz.com
http://www.inoprem.hr
http://nepagallery.com

med9

med2

med3

med4

med5

med6

med7

med8

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.