… o uređenju unutarnjih prostora


Kako organizirati kuhinju u 5 m2

23. 01. 2014. admin

small-kitchen-design-17

Bruno Kontrec, dipl. ing. estetikheretik / 4Dkuhinje

Vjerujem da mnogi od vas imaju problema sa nedostatkom kuhinjskog prostora. Gledate kataloge talijanskih kuhinja i sanjate o tim izložbenim primjercima i prostoru u koji su smješteni. Onda se probudite i pogledate svoj maleni kuhinjski prostor  koji vas vrati natrag u realnost. A ja vam kažem – sanjajte i dalje! Ako je vaš prostor manji, to ne znači da ne može biti lijepši! Naprotiv. Ono što morate učiniti jest da slijedite niz uputa, savjeta i prijedloga o tome kako najbolje iskoristiti taj vaš mali prostor. Pa krenimo redom:

KORISTITE JEDNOSTAVNE I RAVNE LINIJE

Možda je vaš stil baš onaj rustikalni i sve bi dali da imate takav namještaj u kuhinji. Vi ga možete tu staviti, ali on, osim što će davati dojam natrpanosti (zbog raznih detalja koje ima na sebi) neće doći ni do punog  izražaja! Umjesto toga koristite jednostavne linije koje će djelovati nenametljivo.

 KORISTITE SVIJETLE BOJE I JEDNOSTAVNE OBLIKE

Tamne boje zatvaraju prostro, to već cvrkuću i ptice na granama. Svejedno, nije na odmet ponoviti. Uz svijetle boje razmislite i o sjajnim površinama koje odbijaju svijetlost. Što se tiče kombinacije boja, nemojte se dati smesti i vjerovati da kuhinja u jednoj boji djeluje monotono, da je potrebno ˝razbijati˝ tu monotonost sa elementima u nekoj drugoj boji ili dekoru koji uopće nema veze  sa ničim. Takav mali prostor će se zašareniti u tren oka kada stavite sve ostale stvari u njega. Stoga –  šareniti kuhinjski namještaj nije potrebno. Čak štoviše, s time ste nanijeli više štete nego koristi.

cozinha americana8

 ISKORISTITE VOLUMEN PROSTORA

Bez obzira na to da li vam se sviđaju niski gorni elementi, možda si, u vašem slučaju njih ne možete priuštiti. Pri tome mislim u smislu nedostatka prostora, naravno. Stavite što više gornje elemente, neka idu do stropa ako treba. Na taj će te način iskoristiti volumen prostora, neće biti zamjetno, a biti će funkcionalno. I pri tome nema veze da li ste niski, da li možete doseći te gornje dijelove. Tu ćete staviti predmete koje ne koristitie gotovo nikada ili vrlo rijetko kada. Bitno je da su oni pospremljeni, da ne smetaju i da ne prave nered.

 DRŽITE STVARI ZATVORENE

Stvari koje držite u kuhinji pokušajte držati zatvorenima u elementima, vizualno sakrivene. Na taj će te način izbjeći efekt vizualne prenatrpanost sa sitnicama i šarenilom. Naravno da pri tome ne mislim da na kuhinjskoj radnoj ploči ne bi trebala biti ni jedna jedina stvar, ali dozirajte ih što je više moguće. Možete ih i mijenjati s vremenom, to će malo osvježiti cijeli prostor, ali neće biti prenapadno i neće djelovati neuredno.

small-kitchen-paint

 DRŽITE SVAKU STVAR NA NJENOM MJESTU

Svaka stvar u kuhinji bi trebala imati svoje mjesto. To je stvar dobre organizacije, ali i dugoročnog razmišljanja. Jer se stvari  vrlo lako zametnu, izmješaju i stvore nered ako se unaprijed ne organizira njihov smještaj. A jednom kad se to dogodi, kuhinja opet izgleda prenatrpano.

b2cb4ac5af87e73b118f2b7bfa65527d

 KORISTITE KUTIJICE, FLAŠICE, STAKLENKE I VJEŠALICE

Koristeći navedeno stvarate red i možete organizirati predmete prema njihovim dimenzijama ili pak upotrebi,a to dodatno povećava ekonomičnost prostora. Isto tako, ako imate kutijice ili staklenke na vidljivom mjestu, imajte ih nekoliko, jednu do druge. Na taj će način, vizualno biti vrlo primamljive. Koristeći vješalice zapravo koristite dodatan prostor i koristite još više dodatnog volumena.

8130468e4c41f450e38b145fe474de16

76a2dc3bf9a0fa081320d587b3e2be26

b3aad26da0985fdf4581d5eee7d09e90

 DRŽITE SLIČNE STVARI NA ISTOM MJESTU

Pri tome mislim da lonce držite na jednom mjest, plastične posudice na dugom, tavice na trećem i slično. Razlog tome je što su sve te grupe posuđa standardizirane i, u velikom ih broju slučajeva  možete pospremati jednu u drugu i na taj način uštedjeti toliko vrijedan prostor u kuhinji.

11e5565f0cc9ae38c58108a8aeac81e2

 1251d4f382b3835100477f427ca55c3c

 VAŠ PROSTOR, VAŠA KUHINJA

Bez obzira na to kakve kuhinje ste vidjeli po katalozima i kakve kuhinje imaju vaše susjede, susjedi, rodbina i prijatelji, vi imate svoj prostor, a to znači da u njega ide VAŠA kuhinja. Ukoliko je ona dobro dizajnirana i organizirana ona definitivno JEST najljepša kuhinja. Ako pak pokušava biti kopija neke druge (ili tuđe), onda je ona samo to – blijeda kopija!

 _kuhinja u 5m2.01_

 PRIMJER:

Projektni zadatak:

Dizajn i organizacija kuhinje u prostoriji veličine 5 m2 (2,5x2m) sa velikim vratima i nedostatkom duljine bočnih zidova za postavljanje elemenata standardne dubine 600 mm.

Zahtjev klijenta:

Zahtjev klijenata bio je da se maksimalno iskoristi prostor, a da ne djeluje prenatrpano. Isto tako, u obzir su morali doći i svi aparati – hladnjak, perilica suđa, pečnica, kuhaća ploča, napa i sudoper. Kuhinja se koristi svaki dan budući da je u funkciji za četveročlanu obitelj.

 Rješenje:

Prostor od 5m2 je dosta malen, ali ne premalen da se tu ipak ne bi moglo nešto učiniti. Najveći problem oko ovog slučaja činila su vrata koja su morala ostati, ali unatoč tome, uspio sam iskoristiti prostor maksimalno.

Hladnjak sam stavio na početak sa lijeve strane kako bi ostatak kuhinje bio nesmetan, tečan i što otvoreniji prema danjem svijetlu. Pri tome sam uspio popratiti put hrane tako da je čak i po pravilima dobrog dizajna kuhinje tu sve u redu. Iza vrata stavio sam otvorene police koje će biti napunjene raznim kutijama, staklenkama i flašama, kao i teglicama sa svježim začinima – sve riješeno kroz komunikaciju sa klijentom – gospođa uživa u decoupage tehnici, tako da je ona dala izvrstan subjektivan moment cijelom interijeru.

Materijal kojeg smo odabrali jest prljavo bijeli acryl, dakle materijal u visokom sjaju, kvalitetan i trajan. Gornji elementi su relativno uski i izvedeni do stropa (visina prostorije 2,5m) pa sami po su sami po sebi vertikalno postavljeni što vizualno daje dodatnu visinu cijelom prostoru.

_kuhinja u 5m2.02_

u kategoriji intervju ima 0 komentara »

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.