… o uređenju unutarnjih prostora


Dvije zasebne jedinice u 65 m2

08. 08. 2014. admin

_dj01_

Glavna premisa prilikom postavljanja uvjeta na ovaj projekt bio je eksperiment – kako kreirati zajednički prostor sa dvije zasebne životne jedinice u određenu (relativno malu – 65 m2) površinu definiranog prostora. Svaka jedinica u projektu nazvanom Salva46 trebala je imati dio za spavanje, odmor, rad i higijenu, dok bi kuhinjski i blagovaonski dio bili zajednički.

S obzirom na postavke prostora, zasebne životne jedinice postavljenje su svaka na jednom tlocrtne dispozicije kako bi se iskoristili prozori i sunčeva svijetlost koja pak se prenosi u središnji/zajednički dio preko transparentnih pregrada – kliznih vrata. Svaka jedinica opremljena je sa bračnim krevetom, radnim stolom, namještajem za pohranu, kupaonicom sa WC-om i ulazom na balkon. Ono što je uvelike olakšalo stvar projektantima bila je visina prostora koja iznosi 3,4 m pa su tako mogli iskoristiti i volumen prostora u koji su postavili dodatni prostor sa policama za odmor, a na koji se pristupa preko drvenih ljestvi. Police u njemu imaju višestruku ulogu – kao namještaj za odlaganje, kao estetski element i kao sigurnosni element – ograda. Kupaonice su male i orjentirane ka spavaćem djelu, a zanimljivost u njima su keramičke pločice sa uzorkom koji je zastupljen u mnogim španjolskim interijerima (ah, da, nisam spomenuo, ovaj interijer se nalazi u Barceloni). Što se tiče zajedničkog djela, on se nalazi u sredini prostora i u njemu je postavljena kutna kuhinja dovoljne veličine da zadovolji potrebe ove dvije jedinice i nihovih stanara, kao i blagovaonski stol sa stolicama. U kuhinjskom otoku nalaze se ladice i police za vina, a spojen je sa stropom pomoću tokarenih drvenih letvi. Nalazi se na samom ulazu u stan pa se na taj način vizualno i fizički donekle zaklonila kuhinja i blagovaonski dio. Stari stan je bio u određenom rustikalnom ugođaju koji je zadržan u elementima, a njemu se dodao moderan štih u razmišljanju, atmosferi, bojama i elementima. Tako usklađeni svi elementi interijera stvaraju savršen spoj za život. Bez obzira kako velik bio prostor.

Projektanti: Miel Arquitectos

Fotografije: Asier Rua

_dj02_ _dj03_ _dj04_ _dj05_ _dj06_ _dj07_ _dj08_ _dj09_ _dj10_ _dj11_ _dj12_ _dj13_ _dj14_

ostavi komentar

primijeti: administrator treba odobriti komentar.